Co jest lepsze Flukonazol czy Nystatyna?

Flukonazol i nystatyna to dwa różne leki stosowane w leczeniu grzybic. Flukonazol jest skuteczniejszy w leczeniu szerokiego zakresu infekcji grzybiczych, w tym kandydoz, drożdżakowego zapalenia żołędzi i grzybicy paznokci.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/fluconazole/co-jest-lepsze-flukonazol-czy-nystatyna

U mnie akurat była okazja porównać oba leki, więc dorzucam zdjęcie opakowań, bo temat „flukonazol czy nystatyna” często brzmi tak, jakby to były zamienniki, a z mojego doświadczenia to jednak trochę inne sytuacje.

Stosowałam Nystatynę dopochwowo i Fluconazole doustnie. Nystatyna działała bardziej miejscowo — przy pieczeniu, podrażnieniu i typowych objawach infekcji intymnej była okej, ale wymagała regularnego stosowania przez kilka dni. Nie było tak, że po jednej tabletce wszystko nagle znikało. Raczej stopniowa poprawa, dzień po dniu.

Flukonazol był dla mnie wygodniejszy, bo to tabletka doustna i działa „od środka”. Przy kandydozie pochwy poprawę czułam szybciej, mniej więcej po 1–2 dniach, szczególnie jeśli chodzi o świąd i dyskomfort. Nie oznacza to jednak, że od razu wszystko było idealnie — podrażnienie potrafiło utrzymywać się jeszcze chwilę, mimo że sama infekcja zaczynała się wyciszać.

Moim zdaniem flukonazol sprawdza się lepiej, kiedy problem jest bardziej nasilony, nawracający albo gdy potrzebne jest działanie ogólne, a nystatyna ma sens przy leczeniu miejscowym, zwłaszcza gdy infekcja jest bardziej powierzchowna i lek ma działać bezpośrednio w miejscu podania.

Nie powiedziałabym więc, że jeden lek jest zawsze lepszy. U mnie flukonazol był wygodniejszy i szybciej dawał odczuwalną ulgę, ale nystatyna też miała swoje miejsce, tylko działała bardziej miejscowo i wymagała cierpliwości. Największa różnica jest taka, że flukonazol to leczenie doustne i ogólnoustrojowe, a nystatyna w tej postaci działa głównie tam, gdzie się ją zastosuje.