Ketonal i Aulin to niesteroidowe leki przeciwzapalne (NLPZ) stosowane w leczeniu bólu i stanów zapalnych. Porównując siłę działania obu leków, można stwierdzić, że Ketonal jest ogólnie uważany za nieco mocniejszy od Aulinu.
Ja dorzucam zdjęcie, bo mam akurat obok siebie Aulin 100 mg i Ketonal active 50 mg — oba są na ból i stan zapalny, ale to nie są leki do łączenia ze sobą. Ketonal, czyli ketoprofen, u mnie kojarzy się z mocniejszym działaniem typowo przeciwbólowym, zwłaszcza przy bólu zęba, kręgosłupa czy po zabiegach. Aulin, czyli nimesulid, też potrafi dobrze działać, ale bardziej uważałabym przy nim na wątrobę i raczej nie traktowałabym go jako leku do częstego brania.
Nie patrzyłabym tylko na miligramy, bo Aulin 100 mg i Ketonal 50 mg to różne substancje, więc sama liczba na opakowaniu nie mówi, który lek jest „dwa razy mocniejszy”. Jeśli miałabym odpowiedzieć krótko, to przy silnym bólu częściej wybrałabym Ketonal, ale nie dokładałabym go do Aulinu, tylko stosowała jeden albo drugi.