Co jest mocniejsze Tramal czy Poltram Combo?

Tramal zawiera tylko tramadol, podczas gdy Poltram Combo zawiera zarówno tramadol, jak i paracetamol. Właśnie ta kombinacja składników aktywnych może sprawić, że Poltram Combo będzie skuteczniejsze w leczeniu silnego bólu.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/poltram-combo/co-jest-mocniejsze-tramal-czy-poltram-combo

Ja miałam okazję stosować i Tramal, i Poltram Combo, więc wrzucam zdjęcie dla porównania, bo często ludzie myślą, że to praktycznie to samo. U mnie różnica była dość wyczuwalna. Tramal 50 mg to był po prostu sam tramadol i działał mocniej „opioidowo” — bardziej mnie przymulał, dawał większą senność, czasem takie lekkie zawroty głowy i ogólnie czułam, że to już jest mocniejszy lek przeciwbólowy. Brałam go przy silniejszym bólu i faktycznie potrafił szybko odciąć ból, ale skutki uboczne też były bardziej zauważalne.

Poltram Combo z kolei ma mniejszą dawkę tramadolu, bo 37,5 mg, ale jest połączony z paracetamolem 325 mg. U mnie działał trochę łagodniej, bardziej „równo” i mniej zamulał niż sam Tramal, chociaż też nie jest to lek, który można traktować jak zwykły paracetamol. Nadal potrafiło mnie po nim przymulić, czasem robiło się niedobrze i miałam wrażenie ciężkości na żołądku, ale ogólnie przy umiarkowanym bólu sprawdzał się całkiem dobrze.

Najprościej z mojego doświadczenia: Tramal wydawał mi się mocniejszy, szczególnie jeśli chodzi o samo działanie tramadolu i to uczucie „odcięcia” bólu, a Poltram Combo był bardziej pośredni, bo działał przez połączenie tramadolu z paracetamolem. Na zdjęciu widać też dawki — Tramal 50 mg, a Poltram Combo 37,5 mg + 325 mg. Niby oba mają tramadol, ale w praktyce dla mnie to nie było identyczne działanie.