Encorton (prednizon) i Metypred (metyloprednizolon) to dwa różne leki z grupy glikokortykosteroidów. Oba mają działanie przeciwzapalne, przeciwalergiczne i immunosupresyjne. Chociaż oba leki są stosowane w leczeniu podobnych schorzeń, istnieją pewne różnice w ich sile działania.
Jako osoba, która stosowała oba leki, mogę potwierdzić, że nie da się tego porównywać tylko po samej nazwie albo liczbie tabletek. Metypred jest trochę silniejszy w przeliczeniu na miligram — u mnie też lekarz tłumaczył to mniej więcej tak, że Metypred 4 mg odpowiada około Encortonowi 5 mg. Dołączam zdjęcie obu opakowań, bo akurat mam je pod ręką i widać dobrze różnicę w dawkach: Metypred 4 mg i Encorton 5 mg.
Z mojego doświadczenia oba działają podobnie przeciwzapalnie, ale nie miałem wrażenia, że Metypred to „zupełnie inna liga” — bardziej chodzi o odpowiednie przeliczenie dawki. Trzeba też uważać, bo skoro 1 tabletka ma inną dawkę i inną substancję, to porównywanie „jedna tabletka do jednej tabletki” może być mylące. U mnie przy obu pojawiał się większy apetyt i lekkie pobudzenie, więc to nie są leki obojętne, nawet jeśli bierze się je krótko.