Sympramol i Pramolan są różnymi nazwami handlowymi dla tego samego leku – opipramolu. Obie te marki zawierają tę samą substancję czynną, a więc powinny działać w podobny sposób.
Stosowałem oba leki w różnych okresach i u mnie różnica była naprawdę niewielka. Zarówno po Sympramolu, jak i po Pramolanie czułem przede wszystkim stopniowe wyciszenie, mniejsze napięcie i łatwiejsze zasypianie. Nie było to jednak działanie natychmiastowe – pierwsze dni bardziej kojarzę z sennością i lekkim „zamgleniem”, a wyraźniejsza poprawa lęku pojawiła się dopiero po pewnym czasie regularnego stosowania.
Pramolan wydawał mi się trochę bardziej usypiający, szczególnie wieczorem, natomiast po Sympramolu łatwiej było mi funkcjonować w ciągu dnia. Nie wiem jednak, czy rzeczywiście wynikało to z różnicy między lekami, czy po prostu z mojego samopoczucia w danym okresie, ponieważ oba zawierają tę samą substancję – opipramol 50 mg.
Pod względem skuteczności oba oceniam podobnie. Po żadnym nie miałem poważnych skutków ubocznych, jedynie suchość w ustach, senność i czasami lekkie zawroty głowy przy szybkim wstawaniu. Dlatego moim zdaniem nie da się jednoznacznie powiedzieć, że jeden jest lepszy. U jednej osoby lepiej może sprawdzić się Pramolan, u innej Sympramol, mimo że składnik aktywny jest taki sam. Dorzucam zdjęcie obu opakowań, bo akurat zostały mi po leczeniu.