Co-Valsacor rano czy wieczorem?

Co-Valsacor, lek stosowany w leczeniu wysokiego ciśnienia krwi, może być przyjmowany zarówno rano, jak i wieczorem. Wybór odpowiedniej pory dnia zależy od kilku czynników, w tym od indywidualnych preferencji pacjenta, schematu dnia, możliwych skutków ubocznych, a także zaleceń lekarza.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/co-valsacor/co-valsacor-rano-czy-wieczorem/

Hej, mam pytanie do osób, które biorą Co-Valsacor – bierzecie rano czy wieczorem? Bo ja dopiero zaczynam i trochę się zastanawiam, jak to najlepiej ustawić, żeby nie latać po nocach do łazienki.

Biorę Co-Valsacor już prawie rok i u mnie zdecydowanie rano. Na początku też się zastanawiałam, bo ktoś mi powiedział, że leki na ciśnienie czasem lepiej brać wieczorem, ale w tym jest ten składnik moczopędny i serio – jak raz wzięłam później, to pół nocy wstawałam do toalety. A ja i tak mam lekki sen, więc to była masakra.

Rano biorę, po śniadaniu, popijam kawą (wiem, kawa i ciśnienie, ale jedną małą muszę mieć :sweat_smile:) i jakoś mi to pasuje. Ciśnienie mam stabilne, nie kręci mi się w głowie. Moja mama też to bierze i też rano. Myślę, że najważniejsze to brać codziennie o tej samej porze, a rano jest po prostu wygodniej.

U mnie historia była taka, że zaczynałem brać rano, ale miałem spadki ciśnienia w ciągu dnia i czułem się trochę jak „z waty”. Zadzwoniłem do przychodni, pogadałem i ustaliliśmy, że zostaję przy porannej dawce, tylko pilnuję nawodnienia i nie wstaję gwałtownie z łóżka. Po tygodniu organizm się przyzwyczaił i teraz jest okej.

Wieczorem próbowałem raz, bo też mam wyższe ciśnienie pod koniec dnia, ale przez to, że to lek z diuretykiem, budziłem się w nocy. No i niewyspany człowiek ma jeszcze wyższe ciśnienie, więc bez sensu. Mój sąsiad też to bierze i mówił dokładnie to samo – rano i spokój.

Z tego co czytałem i co ludzie piszą, to ten lek działa całą dobę, więc to nie jest tak, że jak weźmiesz rano, to wieczorem przestaje działać. Najważniejsze to regularność, a nie kombinowanie co dzień inaczej.