Czy Clemastinum to to samo co Hitaxa?

Clemastinum zawiera klemastynę, która jest lekiem przeciwhistaminowym pierwszej generacji. Jest stosowany w leczeniu różnych objawów alergii, takich jak katar sienny, pokrzywka, czy swędzenie i zaczerwienienie skóry wywołane reakcjami alergicznymi. Clemastinum może powodować senność, co jest jednym z częstych działań niepożądanych leków przeciwhistaminowych pierwszej generacji.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/clemastinum/czy-clemastinum-to-to-samo-co-hitaxa

Stosowałam oba preparaty i to zdecydowanie nie jest to samo, chociaż nazwa Hitaxa może trochę mylić, bo występują różne produkty pod tą nazwą. Wrzucam zdjęcie opakowań, żeby było wiadomo, o które konkretnie mi chodzi.

Clemastinum Hasco w tabletkach zawiera klemastynę i działa ogólnie na organizm. Brałam je przy silniejszej alergii, wodnistym katarze, kichaniu i swędzeniu nosa. U mnie faktycznie ograniczało objawy, ale też dość mocno usypiało, dlatego bardziej nadawało się na wieczór niż przed pracą czy prowadzeniem samochodu.

Hitaxa widoczna na zdjęciu to natomiast żel z dimetyndenem do stosowania miejscowego na skórę. Używałam go po ukąszeniach owadów i na swędzące zaczerwienienia. Smaruje się nim konkretne miejsce, więc nie jest to lek na katar, pokrzywkę obejmującą całe ciało ani inne ogólne objawy alergii. U mnie żel zmniejszał świąd i pieczenie, ale działał tylko tam, gdzie został nałożony.

Czyli w tym przypadku różni się praktycznie wszystko: substancja czynna, postać leku i sposób stosowania. Clemastinum to tabletki działające ogólnie, a Hitaxa ze zdjęcia to żel działający miejscowo na skórę. Nie można ich traktować jako zamienników. Dodam też, że opis mówiący, iż Hitaxa zawiera desloratadynę, nie odnosi się do tego konkretnego opakowania ze zdjęcia, ponieważ na nim wyraźnie widnieje dimetynden.