Czy Eplenocard obniża ciśnienie?

Tak, Eplenocard jest lekiem, który obniża ciśnienie krwi. Jego działanie opiera się na hamowaniu działania enzymu konwertującego angiotensynę (ACE), co prowadzi do rozszerzenia naczyń krwionośnych, a tym samym do obniżenia ciśnienia tętniczego krwi.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/eplenocard/czy-eplenocard-obniza-cisnienie/

Mam przepisany ten lek po zawale, ale zauważyłam, że czasami mam niższe ciśnienie niż zwykle i zastanawiam się, czy to właśnie przez ten lek. Trochę się boję, bo czasami czuję się taka słabsza, lekko kręci mi się w głowie jak wstaję. Czy ktoś z Was brał Eplenocard i może napisać, jak to wyglądało u Was? Czy on faktycznie działa na ciśnienie czy bardziej tylko na serce?

U mnie Eplenocard był włączony po problemach z sercem i na początku w ogóle nie ogarniałam, co on robi. Myślałam, że to taki „lek na serce i tyle”, a potem zaczęłam zauważać, że ciśnienie mi spada bardziej niż wcześniej.

Nie jakoś dramatycznie, ale np. miałam wcześniej takie 140/90, a po czasie zrobiło się 115/75 i czasami nawet niżej. I dokładnie tak jak piszesz — przy wstawaniu lekkie zawroty głowy, takie uczucie „miękkich nóg”.

U mnie lekarz powiedział, że to normalne, bo ten lek działa trochę jak odwadniający i zmniejsza zatrzymywanie wody, więc automatycznie ciśnienie też spada. To nie jest jego główne zadanie, ale taki efekt uboczny, który w sumie jest na plus przy sercu.

Po jakimś czasie organizm się przyzwyczaił i już nie miałam takich akcji. Najgorzej było pierwsze tygodnie. Teraz biorę już długo i jest ok, tylko trzeba powoli wstawać i pilnować nawodnienia.

U mnie trochę inna historia, bo ja biorę Eplenocard już ponad rok przy niewydolności serca i mogę Ci powiedzieć, że tak — on wpływa na ciśnienie, ale nie tak jak typowe leki na nadciśnienie. Na początku w ogóle nie czułam różnicy, a potem dopiero po jakimś czasie zauważyłam, że ciśnienie jest bardziej „spokojne”. Nie miałam już takich skoków jak wcześniej. W moim przypadku nie było dużych spadków, raczej stabilizacja. Mój mąż też kiedyś brał coś podobnego i u niego było odwrotnie — od razu mu spadło ciśnienie i chodził taki przymulony przez tydzień. Więc chyba każdy reaguje inaczej. Z tego co mi tłumaczył lekarz, to ten lek bardziej działa na hormony i zatrzymywanie wody niż bezpośrednio na ciśnienie, ale przez to właśnie ono się obniża.