Czy Izotek spłyca blizny?

Izotek, znany również jako izotretynoina lub Roaccutane, to lek stosowany głównie w leczeniu ciężkich postaci trądziku. Jest to syntetyczna forma witaminy A (retinoid), która działa poprzez zmniejszenie produkcji łoju przez gruczoły łojowe, redukcję stanu zapalnego i hamowanie wzrostu bakterii, które mogą prowadzić do trądziku.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/izotekk/czy-izotek-splyca-blizny

Też brałam Izotek i u mnie wyglądało to bardzo podobnie — lek mocno wyciszył trądzik, ale nie usunął starych blizn. Największa różnica była taka, że przestały mi wyskakiwać nowe, bolesne zmiany, więc skóra w końcu mogła się uspokoić i nie robiły się kolejne ślady. Czerwone plamki i przebarwienia z czasem trochę zbledły, ale wgłębienia po wcześniejszym trądziku zostały, więc moim zdaniem nie ma co traktować Izoteku jako leku stricte „na blizny”. W trakcie kuracji miałam bardzo suche usta i skórę, ale sam trądzik poprawił się ogromnie. Dołączam zdjęcie opakowania, bo sama brałam właśnie Izotek i często widzę, że ludzie mylą poprawę aktywnego trądziku z usuwaniem blizn — a to jednak nie jest to samo.