Przedawkowanie leku Erdomed, jak w przypadku każdego innego leku, jest możliwe i może prowadzić do niepożądanych objawów. Objawy przedawkowania mogą obejmować nudności, wymioty, biegunkę oraz inne dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego. W przypadku znacznie wyższych dawek niż zalecane, może wystąpić uczucie zawrotów głowy lub ogólny dyskomfort.
Wczoraj, z powodu silnego kaszlu, przypadkowo zażyłem dwie dawki naraz – jedną rano i kolejną godzinę później, bo myślałem, że zapomniałem o tej pierwszej. Zwykle biorę jedną kapsułkę dziennie. Czy może mi się coś poważnego stać?
Kiedyś moja siostra miała podobną sytuację. Była mocno przeziębiona, do tego kaszel nie dawał jej spać, więc bez zastanowienia wzięła dodatkową dawkę Erdomedu, licząc, że szybciej zadziała. Na szczęście nie miała żadnych poważnych konsekwencji – jedynie trochę narzekała na lekkie mdłości i ból brzucha. Lekarz później powiedział jej, że takie jednorazowe przekroczenie dawki nie jest zazwyczaj groźne, ale lepiej tego unikać, bo może się skończyć większymi problemami żołądkowymi.
U mnie samego Erdomed zawsze działał dobrze, ale mam wrażliwy żołądek i zauważyłem, że muszę go brać po jedzeniu, bo inaczej odczuwam delikatne pieczenie w żołądku. Raz, kiedy miałem wyjątkowo mocny kaszel, lekarz przepisał mi wyższą dawkę przez kilka dni, ale to było pod kontrolą. Gdybym wzięła podwójną dawkę przez przypadek, pewnie obserwowałbym się przez kilka godzin, a jeśli coś by mnie niepokoiło – jak ból brzucha, nudności czy wysypka – zadzwoniłbym do lekarza.