Czy Nystatynę się połyka?

Tak, nystatynę można połykać w formie tabletek lub kapsułek, jeśli lekarz zaleci takie stosowanie.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/nystatyna/czy-nystatyne-sie-polyka

U mnie była właśnie taka Nystatyna TZF jak na zdjęciu. Zawiesinę doustną można połknąć — nie trzeba jej wypluwać. Ważne tylko, żeby nie połykać jej od razu po podaniu, ale najpierw dobrze rozprowadzić po języku, dziąsłach, podniebieniu i wewnętrznej stronie policzków, szczególnie tam, gdzie są pleśniawki.

Ja trzymałem ją w ustach tak długo, jak było to wygodne, zwykle kilkadziesiąt sekund, a potem połykałem. Nie ma potrzeby odmierzać dokładnie czasu stoperem — chodzi po prostu o możliwie długi kontakt leku ze zmianami. Po zastosowaniu najlepiej też przez około 30 minut nic nie jeść, nie pić i nie płukać ust, żeby zawiesina nie została od razu zmyta.

Przy małym dziecku wiadomo, że nie da się oczekiwać trzymania leku w buzi. Wtedy najlepiej podawać go małymi porcjami i rozprowadzać po śluzówce, a to, że dziecko część lub całość połknie, jest normalne. Oczywiście mowa o Nystatynie w zawiesinie doustnej, takiej jak na załączonym zdjęciu.

Lekarz przepisał mi Nystatynę na zakażenie jamy ustnej, ale nie wyjaśnił dokładnie, jak ją stosować. Byłam przekonana, że zawiesinę trzeba po prostu połknąć, a dopiero w aptece dowiedziałam się, że najpierw należy nią dokładnie pędzlować język, dziąsła, podniebienie i wewnętrzną stronę policzków. Przed każdym użyciem mocno wstrząsam butelką, bo lek osiada na dnie. U mnie zmiany były tak bolesne, że praktycznie nie mogłam jeść, więc starałam się rozprowadzać zawiesinę bardzo delikatnie, bez ścierania nalotu.

Miałam Nystatynę w proszku do przygotowania zawiesiny i również nie wiedziałam, czy trzeba ją połykać, czy tylko smarować nią jamę ustną. Stosowałam ją głównie miejscowo — odmierzałam porcję, nakładałam na czysty gazik albo patyczek i pędzlowałam zmienione miejsca. Zawiesinę przechowywałam w lodówce i zawsze dokładnie wstrząsałam przed użyciem. Najważniejsze jest sprawdzenie, jaką postać leku się dostało, bo tabletki stosuje się inaczej niż proszek do sporządzania zawiesiny.