Czy po Asertinie się tyje?

Asertin może prowadzić do przyrostu masy ciała, ale nie u wszystkich pacjentów i nie jest to regułą. Nie jest dokładnie znany mechanizm, przez który Asertin może wpływać na masę ciała, ale niektóre badania sugerują, że może to być związane ze zmianami w metabolizmie glukozy i tłuszczów.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/asertin/czy-po-asertinie-sie-tyje

Rok na Asertinie i prawie 18 kg więcej. Odstawiłam go 7 miesięcy temu i właśnie osiągnęłam swój pierwszy cel – prawie 15 kg mniej!

Nie krytykuję leków stosowanych w depresji czy zaburzeniach lękowych. Sama przyjmowałam je z przerwami przez wiele lat, ale podczas stosowania Asertinu moja waga bardzo poszła w górę. Przy wzroście około 157 cm ważyłam w najgorszym momencie prawie 73 kg.

Po odstawieniu zaczęłam regularnie biegać i chodzić na siłownię. W radzeniu sobie z lękiem pomagały mi również koc obciążeniowy oraz produkty zawierające CBD. Udało mi się zejść do wagi, przy której czuję się naprawdę dobrze.

Do wymarzonego wyniku zostało mi jeszcze około 4,5 kg, ale nigdy wcześniej nie byłam w tak dobrej formie. Jestem bardzo dumna z tego, jak daleko zaszłam. Jeszcze niedawno wydawało mi się, że powrót do wcześniejszej wagi będzie niemożliwy. Mam nadzieję, że moja historia zmotywuje również kogoś z Was.

Ja również niedawno zakończyłam stopniowe odstawianie Asertinu. Przyjmowałam go przez około półtora roku. Wrzucam zrzut z aplikacji, ponieważ dopiero kiedy zobaczyłam cały wykres, dotarło do mnie, jak systematycznie rosła moja waga. Zaczynałam od 61,2 kg, a ostatni pomiar pokazał 74,2 kg, czyli dokładnie 13 kg więcej.

Na początku były to pojedyncze kilogramy, więc tłumaczyłam je stresem, mniejszą ilością ruchu albo zatrzymaniem wody. Z czasem zauważyłam jednak, że mam większy apetyt, szczególnie wieczorami, a jednocześnie mniej energii i motywacji do aktywności. Nie twierdzę, że za cały wzrost wagi odpowiada wyłącznie Asertin, ale trudno mi nie zauważyć, że wykres zaczął piąć się w górę właśnie podczas jego stosowania.

Mimo wszystko lek bardzo pomógł mi na lęk. Czułam się spokojniejsza, lepiej spałam i znacznie łatwiej było mi normalnie funkcjonować, dlatego nie żałuję leczenia. Przyrost masy ciała był jednak dla mnie najbardziej uciążliwym skutkiem ubocznym.

Teraz ponownie zapisuję posiłki, wracam do regularnych spacerów i liczę, że z czasem waga zacznie spadać. Nie oczekuję, że dodatkowe kilogramy znikną same, ale Twój post daje mi nadzieję, bo przez chwilę naprawdę zaczynałam myśleć, że już nigdy nie wrócę do swojej wcześniejszej wagi.

Dasz radę! U mnie minęło kilka miesięcy, zanim waga rzeczywiście zaczęła spadać. Nie zniechęcaj się więc, jeżeli początkowo na wadze nie będzie żadnej zmiany.

Biorę Asertin od 11 lat. Kilka razy próbowałam go odstawić, ale za każdym razem kończyło się to powrotem do leczenia. Po rozpoczęciu terapii sporo przytyłam. Cały czas liczę, że kiedyś uda mi się bezpiecznie zakończyć leczenie i łatwiej będzie mi wtedy schudnąć. To naprawdę frustrujące.

Podczas stosowania Asertinu przytyłam ponad 20 kg. Przyjmowałam dość dużą dawkę, dużo spałam i zdecydowanie więcej jadłam. Teraz stopniowo zmniejszam dawkę. Wiem jednak, że w tamtym okresie ten lek był mi bardzo potrzebny i pomógł mi przetrwać naprawdę trudny czas. Mimo wszystko późniejsza walka z wagą jest ciężka.

Czy Asertin rzeczywiście jest znany z powodowania tycia? Usłyszałam, że raczej nie powinien wpływać na wagę, a naprawdę nie mogę sobie pozwolić na kolejne dodatkowe kilogramy.

U mnie nie wyglądało to tak, jakby lek po prostu nagle „wyłączył metabolizm”. Problem polegał głównie na tym, że praktycznie przez cały czas byłam głodna i potrzebowałam znacznie więcej jedzenia, żeby poczuć sytość.

Jednocześnie byłam mniej spięta i przestałam tak bardzo przejmować się dietą czy opuszczonym treningiem. Wcześniej złościłam się na siebie, kiedy nie poszłam na siłownię. Na Asertinie częściej mówiłam sobie, że dzisiaj odpocznę, a później takich dni robiło się coraz więcej. U mnie większy apetyt, zmęczenie i mniejsza motywacja mogły mieć większe znaczenie niż jakakolwiek bezpośrednia zmiana metabolizmu.

U mnie było zupełnie inaczej. Asertin dostałam właśnie dlatego, że sertralina jest uznawana za lek stosunkowo neutralny pod względem masy ciała. Biorę go od kilku miesięcy i moja waga się nie zmieniła.

Poprawa samopoczucia sprawiła wręcz, że jestem bardziej aktywna i rzadziej objadam się pod wpływem lęku. Wydaje mi się, że wpływ tego leku na wagę naprawdę zależy od konkretnej osoby.

@SAigka @agagorz @Kara @aalekss @CiemneChmury Muszę uczciwie dodać, że podczas leczenia praktycznie nie ćwiczyłam, ponieważ brakowało mi motywacji, a do tego jadłam zdecydowanie za dużo. Leki pozwoliły mi jednak normalnie funkcjonować. Wcześniej przez silny lęk potrafiłam przez wiele dni nie wychodzić z łóżka i cały czas czułam, jakby mój świat się rozpadał.

Nie żałuję rozpoczęcia leczenia, nawet pomimo przyrostu masy ciała. W moim przypadku duże znaczenie miał prawdopodobnie zwiększony apetyt. Mam również niedoczynność tarczycy, która z pewnością nie ułatwiała kontrolowania wagi. Warto więc pamiętać, że nie u każdej osoby Asertin będzie jedyną przyczyną tycia.

Zaczęłam przyjmować Asertin w połowie maja i również bardzo obawiałam się przyrostu masy ciała. Tymczasem schudłam już prawie 7 kg. To pierwszy raz od dziewięciu lat, kiedy naprawdę udało mi się zauważalnie zmniejszyć wagę.

Uznałam, że nie będę całkowicie polegać na swoim apetycie, dlatego zapisuję wszystko, co jem, przygotowuję posiłki z wyprzedzeniem i planuję jadłospis na cały tydzień. Dzięki temu rzadziej podjadam przypadkowe rzeczy. Sam lek pomógł mi psychicznie na tyle, że mam teraz siłę, żeby o siebie zadbać.

Od dwóch miesięcy przyjmuję Asertin 50 mg z powodu lęku, który pojawił się po porodzie. Lek bardzo poprawił moje funkcjonowanie, a jednocześnie nadal stopniowo tracę kilogramy pozostałe po ciąży. Liczę kalorie i staram się być aktywna, więc przynajmniej na razie Asertin nie utrudnia mi chudnięcia.

U mnie podobnie – zamiast przytyć, schudłam. Sertralina może bardzo różnie wpływać na apetyt i wagę.

Podczas przyjmowania Asertinu przytyłam około 14 kg. Dopiero po zakończeniu leczenia zorientowałam się, jak duży mógł mieć na to wpływ. Po mniej więcej sześciu miesiącach wróciłam do swojej zwykłej wagi, chociaż nie wprowadziłam żadnych dużych zmian w codziennym życiu.

Mimo tego niczego bym nie zmieniła. Miałam bardzo ciężką depresję poporodową i Asertin naprawdę mi pomógł. Jeżeli wybór miałby być między nieco większym brzuchem a powrotem do tamtego stanu, bez wahania wybrałabym dodatkowe kilogramy.

Przyjmuję Asertin od dziewięciu miesięcy i tylko przez ostatnie trzy miesiące przytyłam ponad 20 kg. Wcześniej waga była dość stabilna, dlatego tak nagła zmiana bardzo mnie zaskoczyła. Cieszę się, że autorce pomogły ćwiczenia, bo sama też chcę zacząć więcej się ruszać.

Po jakim czasie od zakończenia stosowania zaczęłaś zauważać spadek wagi? Minęły dopiero trzy tygodnie, a u mnie nadal nic się nie zmieniło, mimo że ćwiczę pięć razy w tygodniu, zdrowo jem i utrzymuję deficyt kaloryczny. To dość demotywujące.

U mnie pierwsze wyraźne zmiany pojawiły się dopiero po kilku miesiącach. Początkowo również miałam wrażenie, że pomimo wszystkich starań waga stoi w miejscu.