Rupafin (rupatadyna) jest lekiem przeciwhistaminowym stosowanym do leczenia objawów alergii, takich jak katar sienny, świąd, pokrzywka i zaczerwienienie. Przyrost masy ciała nie jest typowym ani powszechnym skutkiem ubocznym stosowania Rupafinu.
Czy ktoś zauważył tycie albo większy apetyt po Rupafinie? Córka bierze syrop taki jak na zdjęciu poniżej (nie tabletki!)już od dłuższego czasu i przez ostatni rok dość mocno przybrała na wadze, mimo że dieta raczej się nie zmieniła. Zastanawiam się, czy ktoś miał podobnie.
U mojego syna mam wrażenie, że apetyt po Rupafinie trochę się zwiększył i zaczął szybciej przybierać, ale ciężko mi powiedzieć, czy rzeczywiście było to od leku.
U nas większy apetyt i tycie pojawiły się przy innym leku przeciwalergicznym. Po zmianie na Rupafin waga się uspokoiła, więc chyba reakcja jest bardzo indywidualna.
Córka bierze Rupafin kilka miesięcy i nic takiego nie zauważyłam. Waga rośnie normalnie, apetyt też bez większych zmian. Myślę, że jeśli przyrost jest naprawdę duży, warto po prostu obserwować, czy czasowo pokrywa się to z rozpoczęciem leczenia.