Czy po Rupafinie się tyje?

Rupafin (rupatadyna) jest lekiem przeciwhistaminowym stosowanym do leczenia objawów alergii, takich jak katar sienny, świąd, pokrzywka i zaczerwienienie. Przyrost masy ciała nie jest typowym ani powszechnym skutkiem ubocznym stosowania Rupafinu.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/rupafin/czy-po-rupafinie-sie-tyje

Czy ktoś zauważył tycie albo większy apetyt po Rupafinie? Córka bierze syrop taki jak na zdjęciu poniżej (nie tabletki!)już od dłuższego czasu i przez ostatni rok dość mocno przybrała na wadze, mimo że dieta raczej się nie zmieniła. Zastanawiam się, czy ktoś miał podobnie.

U nas Rupafin jest stosowany już ponad rok i nie zauważyłam żadnego wpływu na wagę ani apetyt.

U mojego syna mam wrażenie, że apetyt po Rupafinie trochę się zwiększył i zaczął szybciej przybierać, ale ciężko mi powiedzieć, czy rzeczywiście było to od leku.

Dwie córki biorą Rupafin od około 1,5 roku i żadna po nim nie przytyła. Wręcz przeciwnie, obie są raczej szczupłe.

U nas większy apetyt i tycie pojawiły się przy innym leku przeciwalergicznym. Po zmianie na Rupafin waga się uspokoiła, więc chyba reakcja jest bardzo indywidualna.

Córka bierze Rupafin kilka miesięcy i nic takiego nie zauważyłam. Waga rośnie normalnie, apetyt też bez większych zmian. Myślę, że jeśli przyrost jest naprawdę duży, warto po prostu obserwować, czy czasowo pokrywa się to z rozpoczęciem leczenia.