Czy Poltram Combo jest przeciwzapalny?

Poltram Combo nie jest lekiem przeciwzapalnym.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/poltram-combo/czy-poltram-combo-jest-lekiem-przeciwzapalnym

Czytałam ten artykuł i muszę przyznać, że dobrze wyjaśnia jedną ważną rzecz, o której sporo osób zapomina: Poltram Combo nie jest lekiem przeciwzapalnym, tylko przeciwbólowym. Sama kiedyś też myślałam, że skoro pomaga na ból przy stanie zapalnym, to pewnie „zbija” też zapalenie, ale z czasem zrozumiałam, że to nie działa w ten sposób.

Wrzucam zdjęcie opakowania, bo akurat mam ten lek u siebie i na pudełku też widać skład: tramadol + paracetamol. Czyli mamy tu połączenie substancji przeciwbólowych, a nie klasyczny lek przeciwzapalny typu ibuprofen, ketoprofen czy naproksen. U mnie Poltram Combo faktycznie potrafił dobrze wyciszyć ból, szczególnie taki mocniejszy, ale nie miałam wrażenia, żeby działał na obrzęk czy samą przyczynę zapalenia. Bardziej po prostu „odcinał” od bólu.

Dlatego moim zdaniem warto to rozróżniać. Jeśli ktoś bierze Poltram Combo przy bólu zęba, kręgosłupa, rwie czy bólu po urazie, to może poczuć dużą ulgę, ale to nie znaczy, że lek usuwa stan zapalny. On może sprawić, że ból jest dużo mniej odczuwalny, ale przyczyna bólu może dalej wymagać osobnego podejścia. Dla mnie to jest mocny lek przeciwbólowy, a nie coś w stylu „tabletki na zapalenie”.

Po sobie mogę też powiedzieć, że nie jest to lek całkiem obojętny dla organizmu. Pomagał, ale potrafił dawać senność, lekkie zamulenie i czasem nudności, więc ja bym go nie traktowała jak zwykłego paracetamolu. Działa przeciwbólowo, czasem naprawdę skutecznie, ale przeciwzapalny nie jest — i to jest chyba najważniejszy wniosek z tego artykułu.