Alkohol i propranolol nie powinny być łączone, ponieważ alkohol może nasilać działanie obniżające ciśnienie krwi przez propranolol, co prowadzi do zawrotów głowy, uczucia zmęczenia, a w niektórych przypadkach do omdleń. Dodatkowo wpływa na funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego, zmieniając działanie leku.
Cześć! Biorę propranolol od miesiąca – trzy razy dziennie po 10 mg. Ostatnią tabletkę wziąłem wczoraj o 12. Czy lek zdążył się już usunąć z organizmu? Chciałbym się napić alkoholu, ale nie jestem pewien, czy nie spowoduje to jakichś niepożądanych skutków. Dodam, że stosuję propranolol na przyspieszone bicie serca związane z nerwicą. Proszę o odpowiedź. Pozdrawiam!
Czy ktoś może mi powiedzieć, jak długo propranolol utrzymuje się w organizmie po ostatniej dawce? Ile czasu musi minąć, aby lek został całkowicie usunięty?
Hej! Ja też biorę propranolol na zbyt szybkie i nierówne bicie serca w podobnych dawkach jak Ty. Lek jest wydalany z organizmu po około 5 godzinach, więc jeśli planujesz się napić, to raczej nie będzie problemu. Oczywiście z umiarem. Pozdrawiam!
Nie powinno się przesadzać z alkoholem podczas stosowania propranololu, ale z doświadczenia mogę powiedzieć, że po kilku godzinach od zażycia małej dawki leku zdarzyło mi się wypić piwo i wszystko było w porządku. Oczywiście każdy organizm reaguje inaczej, więc lepiej zachować ostrożność.
Hej wszystkim! Biorę propranolol już od ponad roku i bardzo lubię wino. Z własnego doświadczenia mogę powiedzieć, że po zażyciu leku (nawet w dawce 40 mg) alkohol nie spowodował u mnie żadnych problemów. Trzeba jednak pamiętać, że każdy organizm reaguje inaczej. Pozdrawiam serdecznie!