Czy przy Xifaxanie trzeba brać probiotyki?

Decyzja o konieczności stosowania probiotyków podczas leczenia Xifaxanem (rifaximiną) zależy od indywidualnego przypadku i powinna być uzgodniona z lekarzem. W przypadku leczenia niewielkiego bakteryjnego nadmiernego namnażania w jelitach (SIBO), Xifaxan jest skuteczny w zwalczaniu bakterii chorobotwórczych, ale jednocześnie nie wpływa na całą florę bakteryjną jelit. Z tego powodu, w większości przypadków nie jest konieczne stosowanie probiotyków.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/xifaxan/czy-przy-xifaxanie-trzeba-brac-probiotyki

Czy przy kuracji Xifaxanem na SIBO stosowaliście jakiś probiotyk, czy dopiero po zakończeniu antybiotyku?

Mój lekarz zalecił, żeby w trakcie kuracji nie wprowadzać dodatkowych bakterii probiotycznych. Probiotyk miałam rozpocząć dopiero po zakończeniu Xifaxanu. Wiem jednak, że podejście może zależeć od konkretnego przypadku i rodzaju SIBO.

Przy Xifaxanie stosowanym razem z metronidazolem nie brałam probiotyku. Dopiero po zakończeniu leczenia włączyłam Enterol i obserwowałam, jak reaguje układ pokarmowy.

U mnie probiotyk pojawił się dopiero po antybiotyku. Zalecono mi Alflorex, maślan sodu oraz odpowiednio dobraną dietę. Nie wprowadzałam jednak wszystkiego jednocześnie, żeby łatwiej ocenić tolerancję poszczególnych preparatów.

Podczas leczenia przyjmowałam jedynie maślan sodu, natomiast probiotyk rozpoczęłam po zakończeniu kuracji. Przy SIBO nie każdy preparat jest dobrze tolerowany, dlatego zaczynałam ostrożnie.

Gastroenterolog zalecił mi Vivomix dopiero po Xifaxanie. U mnie się sprawdził, ale znam osoby, które po probiotykach wieloszczepowych miały większe wzdęcia, więc reakcja może być bardzo indywidualna.

W trakcie leczenia można czasem rozważyć Enterol, ponieważ zawiera drożdże, a nie bakterie. Po kuracji zacząłbym raczej od prostszego preparatu z jednym szczepem niż od bardzo mocnego probiotyku wieloszczepowego.

Po antybiotyku najpierw stosowałam Enterol, a później BioGaia. Wprowadzałam preparaty kolejno, ponieważ przy SIBO zbyt szybkie dodanie kilku suplementów może utrudnić ocenę, co rzeczywiście pomaga, a co nasila objawy.

Czy ktoś leczył jednocześnie SIBO i IMO połączeniem Xifaxanu z neomycyną? Interesuje mnie, jaki probiotyk zastosowaliście później i czy nie nasilił zaparć albo wzdęć.

Po zakończeniu antybiotyku stosowałam Sibogastrin. W trakcie kuracji nie brałam żadnego probiotyku, ponieważ chciałam najpierw ocenić działanie samego Xifaxanu.

Nie ma jednego probiotyku odpowiedniego dla każdej osoby z SIBO. Wybór zależy od dominujących objawów, wyniku testu oddechowego i tolerancji. U części osób preparat pomaga, a u innych powoduje więcej gazów, przelewania i bólu brzucha.