Czym zastąpić Rupafin?

Istnieje wiele innych leków przeciwhistaminowych, które mogą być stosowane jako alternatywa dla Rupafinu. Leki te są dostępne zarówno na receptę, jak i bez recepty i mają na celu łagodzenie objawów alergii. Przed zastąpieniem Rupafinu innym lekiem, warto skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą, aby znaleźć najodpowiedniejszą alternatywę dla indywidualnych potrzeb pacjenta. Oto kilka leków przeciwhistaminowych, które mogą być stosowane zamiennie:

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/rupafin/czym-zastapic-rupafin

Do tej pory brałam Rupafin, który dobrze działał na moje objawy alergii, ale ponieważ jest na receptę, szukałam czegoś dostępnego bez recepty. Wybrałam Clatra z bilastyną. Na alergię działa całkiem dobrze, ale po tabletce robię się wyraźnie senna i przez kilka godzin mam problem z koncentracją. Czy ktoś po zmianie Rupafinu na Clatrę miał podobnie? Senność z czasem minęła czy musieliście wybrać inny lek, np. desloratadynę, Allegra albo Contrahist Allergy?

Po desloratadynie też można być sennym. U mnie akurat Hitaxa powodowała większe zmęczenie niż Clatra.

U mnie odwrotnie. Hitaxę przyjmuję rano i nie mam żadnej senności, natomiast po Clatrze byłam ospała praktycznie przez pół dnia. Każdy chyba reaguje trochę inaczej.

Ja stosuję Clatra Allergy już drugi tydzień i nie zauważyłam senności. Biorę ją rano, godzinę przed śniadaniem.

Po Rupafinie przeszłam na Contrahist Allergy. Na świąd i pokrzywkę działa u mnie dobrze, chociaż przez pierwsze kilka dni też czułam się trochę bardziej zmęczona.

U mnie Clatra przyjmowana rano nie powoduje senności. Trzeba tylko pamiętać, żeby nie brać jej razem z jedzeniem ani sokiem, bo wtedy może słabiej działać.

Widziałam już kilka podobnych dyskusji i sporo osób przyjmuje bilastynę wieczorem właśnie ze względu na senność. Tylko trzeba zachować odpowiedni odstęp od kolacji.

Ja po Clatrze byłam senna i miałam wrażenie, że na objawy ze strony oczu działała słabiej niż Rupafin. Kiedy nie mam recepty, lepiej sprawdza mi się desloratadyna, a dodatkowo można ją przyjąć niezależnie od posiłku.

Zaczęłam Clatrę wczoraj i mam dokładnie to samo – ciężkie powieki, spowolnienie i znacznie gorszą koncentrację. Zobaczę, czy po kilku dniach trochę przejdzie.

U mnie senność była wyraźna przez pierwsze trzy albo cztery dni, a później znacznie się zmniejszyła. Mimo wszystko zostałam przy przyjmowaniu tabletki wieczorem.

Czy ktoś miał po tych lekach nie tylko senność, ale też gorsze samopoczucie psychiczne? U mnie po Clatrze, Rupafinie i Allegrze pojawiało się dziwne rozdrażnienie i niepokój. Po odstawieniu wszystko szybko wracało do normy.

Ja generalnie źle toleruję leki przeciwalergiczne przyjmowane rano, dlatego wybieram wieczór. Po Clatrze pierwszego dnia byłam bardzo senna, ale po około tygodniu było już lepiej.

U mnie Clatra też ostatecznie „wylądowała” wieczorem, bo po porannej tabletce nie mogłam normalnie pracować. Na alergię działała dobrze, tylko ta senność była problemem.

Warto pamiętać, że Clatra Allergy, Hitaxa czy Allegra nie są dokładnymi zamiennikami Rupafinu, bo zawierają inne substancje. Sama próbowałam bilastyny i desloratadyny – dopiero druga opcja okazała się dla mnie skuteczna i nie powodowała zmęczenia.