Jak długo można brać Dexamethason?

Czas stosowania Deksametazonu zależy głównie od rodzaju i ciężkości schorzenia, jak również od indywidualnej reakcji pacjenta na leczenie. Typowo, Deksametazon stosuje się krótkoterminowo, od kilku dni do kilku tygodni. Długotrwałe stosowanie tego leku, zwłaszcza w wysokich dawkach, jest rzadko zalecane ze względu na ryzyko poważnych skutków ubocznych.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/dexamethason/jak-dlugo-mozna-brac-dexamethason/

U mnie Dexamethason WZF 0,1% był zapisany raczej na krótko, coś około tygodnia. Na początku zakraplałam częściej, potem już rzadziej i po kilku dniach oko było wyraźnie spokojniejsze, mniej czerwone i mniej podrażnione. Pamiętam, że okulista od razu mówił, żeby tego nie ciągnąć sobie samemu dłużej, nawet jak jeszcze jest lek w butelce, tylko trzymać się konkretnego schematu. Z tego co czytałam i co sama przerobiłam, to te krople często daje się właśnie na kilka dni przy ostrym stanie, a nie na jakieś długie tygodnie. Ja bym z tym nie kombinowała na własną rękę, bo to jednak steryd do oka i niby pomaga szybko, ale to nie są zwykłe krople na zaczerwienienie.

Lek miałam po problemach z okiem i leczenie trwało dłużej niż kilka dni. Nie był to tydzień, tylko bardziej parę tygodni, ale z tego co kojarzę dawka z czasem była zmniejszana i wszystko było rozpisane. Właśnie przy takich kroplach dużo zależy od tego, czy to świeży stan zapalny, coś przewlekłego czy sytuacja po zabiegu, bo wtedy czas stosowania może być zupełnie inny. Ja bym powiedziała tak po ludzku: jak ktoś ma zwykłe ostre zapalenie, to często kończy się szybciej, ale jak problem jest bardziej złożony, to leczenie potrafi potrwać wyraźnie dłużej. Najgorsze co można zrobić, to brać je „na oko”, bo przy poprawie też często zmienia się częstotliwość zakraplania.