Jak długo można brać Zaranta?

Długość terapii Zarantą jest ustalana indywidualnie przez lekarza i może być kontynuowana przez wiele lat, w zależności od potrzeb klinicznych i celów terapeutycznych pacjenta. Decyzja o czasie stosowania Zaranty, podobnie jak innych statyn, zależy od wielu czynników, w tym od poziomu cholesterolu LDL („złego” cholesterolu) na początku terapii, ogólnego ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, a także odpowiedzi organizmu na leczenie. W niektórych przypadkach, gdy ryzyko zdarzeń sercowo-naczyniowych jest wysokie, leczenie

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/zaranta/jak-dlugo-mozna-brac-zaranta/

Chciałam zapytać osoby które biorą Zarantę na cholesterol, bo trochę się zaczęłam nad tym zastanawiać. Lekarz przepisał mi ją jakieś dwa miesiące temu po badaniach, bo cholesterol wyszedł mi ponad normę. Nigdy wcześniej nie miałam takich problemów, więc trochę mnie to zaskoczyło.

Biorę jedną tabletkę dziennie i na razie wszystko jest ok, ale ostatnio zaczęłam się zastanawiać jak długo właściwie można brać Zarantę. Czy to jest lek który bierze się tylko przez jakiś czas, aż cholesterol spadnie, czy raczej coś na lata?

Trochę się tym martwię, bo w mojej rodzinie różnie bywało z lekami. Moja mama brała kiedyś coś na cholesterol przez kilka lat, a potem lekarz jej zmienił. Dlatego chciałam zapytać ludzi którzy mają z tym doświadczenie. Czy ktoś bierze Zarantę długo? Kilka lat? Jak to u Was wygląda?

a biorę Zarantę już trzeci rok, więc mogę coś napisać z własnego doświadczenia. U mnie historia była taka, że na badaniach wyszedł bardzo wysoki cholesterol. Lekarz powiedział wtedy, że dieta dietą, ale przy takich wynikach trzeba już lek.

Na początku też myślałam, że to będzie coś na kilka miesięcy, żeby zbić cholesterol i koniec. Ale potem się dowiedziałam, że statyny często bierze się długo, bo one bardziej kontrolują cholesterol niż go „leczą” na stałe.

U mnie po około trzech miesiącach cholesterol bardzo spadł, więc byłam zadowolona. Ale kiedy zapytałam czy mogę odstawić lek, to lekarz powiedział że raczej nie, bo jeśli przestanę brać to cholesterol prawdopodobnie znowu zacznie rosnąć.

Mam też kolegę w pracy który bierze statyny chyba już z 10 lat i normalnie funkcjonuje. Więc z tego co widzę po ludziach, to są raczej leki na dłużej, szczególnie jeśli ktoś ma genetycznie wysoki cholesterol.

Ja mogę napisać trochę z doświadczeń rodzinnych, bo temat statyn u nas w domu jest znany od dawna. Mój tata bierze Zarantę już chyba ponad 5 lat. Zaczął po tym jak lekarz wykrył u niego wysoki cholesterol i jakieś początki miażdżycy.

Na początku też się buntował, bo wiadomo jak to jest – człowiek nie lubi myśli, że ma brać tabletki do końca życia. Ale potem jak zobaczył wyniki badań po kilku miesiącach to sam przyznał, że coś w tym jest.

Ja sama zaczęłam brać Zarantę niedawno, dopiero pół roku, bo też mi wyszedł cholesterol wysoki. W rodzinie mamy takie geny niestety. I z tego co lekarz mówił, te leki często bierze się latami, żeby utrzymać cholesterol w ryzach.

Szczerze mówiąc trochę się tego bałam na początku, ale potem pomyślałam że wiele osób bierze na stałe leki na ciśnienie czy tarczycę i normalnie żyją. Więc chyba z cholesterolem jest podobnie – ważne żeby wyniki były dobre i serce zdrowe.