Czas trwania leczenia nystatyną może się różnić w zależności od rodzaju infekcji grzybiczej, nasilenia objawów i indywidualnej reakcji organizmu na leczenie.
Jestem dopiero w trzecim dniu stosowania Nystatyny i zaczynam się zastanawiać, czy ten lek w ogóle na mnie działa. Biały nalot na języku i zmiany w jamie ustnej wyglądają praktycznie tak samo jak przed rozpoczęciem kuracji. Nie zauważyłam nawet niewielkiego zmniejszenia nalotu.
Dodatkowo od rozpoczęcia leczenia czuję się bardzo zmęczona, boli mnie całe ciało i mam wrażenie, jakbym przechodziła jakąś infekcję. Nie wiem, czy ma to związek z Nystatyną, czy po prostu zbiegło się w czasie. Po ilu dniach u Was pojawiła się pierwsza wyraźna poprawa? Czy trzy dni to jeszcze zdecydowanie za krótko, żeby oceniać skuteczność leczenia?
U mnie poprawa pojawiła się dopiero po około dwóch tygodniach. Też byłam przekonana, że Nystatyna powinna zacząć działać po dwóch–trzech dniach, dlatego na początku bardzo się stresowałam. Po trzecim dniu nalot wyglądał prawie tak samo, a po tygodniu różnica nadal była niewielka.
Dopiero mniej więcej pod koniec drugiego tygodnia zauważyłam, że język wygląda lepiej i nalotu jest wyraźnie mniej. U mnie leczenie nie przyniosło więc nagłego efektu, tylko poprawa następowała stopniowo. Gdybym oceniła lek po pierwszych kilku dniach, prawdopodobnie uznałabym, że zupełnie nie działa.
Pierwsza butelka Nystatyny nie przyniosła u mnie praktycznie żadnej widocznej poprawy. Zużyłam ją zgodnie z zaleconym dawkowaniem i byłam już przekonana, że ten preparat nie jest dla mnie skuteczny. Nalot nadal się utrzymywał, a zmiany w jamie ustnej wyglądały niemal tak samo.
Musiałam wykupić kolejne opakowanie i dopiero w trakcie stosowania drugiej butelki zaczęłam zauważać różnicę. Najpierw zmniejszył się dyskomfort, a dopiero później nalot zaczął stopniowo znikać. Byłam naprawdę bliska przerwania leczenia, ale ostatecznie cieszę się, że dałam mu więcej czasu. U mnie kilka dni zdecydowanie nie wystarczyło, żeby prawidłowo ocenić efekt.
Stosuję Nystatynę już dwunasty dzień i nadal nie czuję praktycznie żadnej poprawy. Najbardziej martwi mnie to, że przez ból i problemy z jamą ustną jem znacznie mniej niż wcześniej i zaczęłam stopniowo tracić na wadze.
Czy ktoś miał tak, że lek zaczął działać dopiero po pełnych dwóch tygodniach? Nie wiem, czy cierpliwie czekać jeszcze kilka dni, czy uznać, że skoro po prawie dwóch tygodniach nic się nie zmieniło, trzeba ponownie sprawdzić przyczynę objawów albo zastosować inne leczenie.
U mnie po około trzech tygodniach było już zauważalnie lepiej, ale największą różnicę odczułam dopiero po mniej więcej dwóch miesiącach. Wcześniej poprawa następowała bardzo powoli i trudno było mi jednoznacznie stwierdzić, czy to lek działa, czy objawy po prostu zmieniają się z dnia na dzień.
Trzeba jednak zaznaczyć, że mój przypadek był bardziej skomplikowany i nie chodziło wyłącznie o kilka niewielkich pleśniawek w jamie ustnej. Miałam dłużej utrzymujące się dolegliwości, dlatego nie porównywałabym mojego czasu leczenia ze zwykłą, świeżą infekcją. Piszę o tym głównie dlatego, że czas działania Nystatyny może być bardzo różny i nie u każdego wyraźna poprawa pojawia się w pierwszym tygodniu.
Nystatynę stosowałam przez około dwa miesiące. U mnie leczenie było długie i zdecydowanie nie wyglądało tak, że po kilku dniach nalot nagle zniknął. Co więcej, mniej więcej w drugim tygodniu czułam się najgorzej i zaczęłam już wątpić, czy dalsze stosowanie ma sens. Dopiero później objawy zaczęły stopniowo słabnąć. Najpierw poprawiło się ogólne samopoczucie i zmniejszył się dyskomfort, a zmiany widoczne w jamie ustnej ustępowały wolniej. Nie potrafię wskazać jednego konkretnego dnia, w którym Nystatyna zaczęła działać — u mnie był to raczej stopniowy proces rozłożony na wiele tygodni.
Stosowałem Nystatynę trochę ponad miesiąc. Pierwsze oznaki poprawy pojawiły się dopiero po ponad tygodniu, mimo że bardzo pilnowałem regularnego przyjmowania. Wcześniej przez kilka dni zmiany wyglądały praktycznie tak samo i wydawało mi się, że leczenie stoi w miejscu.
Sama kuracja była jednak dla mnie dość ciężka. Czułem się mocno zmęczony, rozdrażniony i miałem wyraźnie gorszy nastrój. Trudno mi powiedzieć, czy wszystkie te objawy były związane bezpośrednio z lekiem, ale zdecydowanie pojawiły się w trakcie leczenia i ustąpiły po jego zakończeniu. Ostatecznie Nystatyna zaczęła pomagać, tylko znacznie później, niż się spodziewałem.