Jak szybko działa Colchicum Dispert?

Colchicum Dispert jest lekiem wykorzystywanym głównie w leczeniu ostrej dny moczanowej, a jego działanie można zauważyć już w ciągu kilku godzin po przyjęciu pierwszej dawki. W rzeczywistości, lek ten jest często stosowany właśnie ze względu na jego szybką efektywność w łagodzeniu bólu i stanu zapalnego.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/colchicum-dispert/jak-szybko-dziala-colchicum-dispert/

Hej, mam pytanie do osób, które brały Colchicum Dispert. Jak szybko to w ogóle zaczyna działać? Wzięłam pierwszy raz w życiu na napad dny i szczerze mówiąc liczyłam, że zadziała od razu, a tu minęło kilka godzin i dalej boli jak diabli. Nie wiem, czy to normalne, czy może na mnie słabo działa. Jak było u Was, po jakim czasie poczuliście realną ulgę?

U mnie to nie było tak, że połknęłam tabletkę i po godzinie było po sprawie. Też się na początku denerwowałam, bo ból taki, że nie dało się spać. Dopiero po kilku godzinach poczułam, że przestaje się pogarszać, a to już była ulga. Prawdziwa poprawa przyszła dopiero następnego dnia – obrzęk mniejszy, ból już nie pulsował tak strasznie. Z tego co wiem od znajomych, to normalne, bo to nie jest zwykły przeciwbólowy, tylko działa na zapalenie. U mnie pomógł, ale cierpliwości trzeba było.

Ja też byłam rozczarowana na starcie, bo myślałam, że zadziała szybciej. Pierwsze godziny to właściwie zero różnicy, a wręcz miałam wrażenie, że nic się nie zmienia. Dopiero po jakichś 10–12 godzinach ból jakby „odpuścił” i dało się normalnie postawić nogę na podłodze. Koleżanka z pracy, która ma dnę od lat, mówiła mi, że u niej najlepiej działa jak weźmie od razu na początku ataku, a jak się spóźni, to trzeba poczekać nawet dzień. Wspominała też, że brzuch potrafi szybciej zareagować niż staw, więc jak zaczyna się kręcić w żołądku, to znaczy, że lek już działa.