Apo-Napro zaczyna działać po około 20-30 minutach od zażycia i osiąga maksymalne stężenie we krwi po około 1-2 godzinach. Czas działania leku wynosi od 8 do 12 godzin, a okres półtrwania (czas, w którym połowa dawki leku jest wchłaniana i wydalana z organizmu) wynosi około 12-15 godzin. Jednakże, czas działania Apo-Napro może różnić się w zależności od indywidualnych czynników, takich jak wiek, stan zdrowia, waga ciała oraz stosowane dawki leku.
Od kilku miesięcy praktycznie nie mam porządnej ulgi w bólu i dostałam teraz Apo-Napro 250 mg. Mam brać 1 tabletkę dwa razy dziennie, ale na początek wzięłam jedną i zastanawiam się, po jakim czasie powinnam poczuć, że zaczyna działać.
Czy u Was Apo-Napro zaczynało pomagać po 30–60 minutach, czy trzeba było czekać dłużej? Biorę je głównie na dość mocne bóle w podbrzuszu związane z podejrzeniem endometriozy i na razie próbuję ocenić, czy ten lek w ogóle będzie u mnie skuteczny.
Przy okazji wrzucam zdjęcie mojego opakowania — mam dokładnie Apo-Napro 250 mg (naproksen). I jeszcze trochę poboczne pytanie: jeżeli w dokumentacji mam już wpisane „podejrzenie endometriozy”, to rozumiem, że nadal nie jest to właściwe rozpoznanie, dopóki diagnoza nie zostanie potwierdzona?
AKTUALIZACJA:
Mały update po około 2 godzinach: jest zdecydowanie lepiej. Ból nie zniknął całkowicie, ale powiedziałabym, że z około 7–8/10 spadł do 3–4/10. Jeśli tak ma działać za każdym razem, to i tak jest ogromna różnica w porównaniu z tym, co miałam ostatnio.
U mnie Apo-Napro zaczyna być odczuwalne mniej więcej po 40–60 minutach. Nie jest tak, że ból nagle znika, tylko najpierw przestaje narastać, a potem stopniowo robi się dużo bardziej znośny. Najlepszy efekt mam zwykle po około 2 godzinach.
Też brałam naproksen przy bólach związanych z endometriozą. Przy 250 mg pierwszą poprawę czułam zazwyczaj po jakiejś godzinie, ale przy naprawdę mocnym bólu efekt bywał średni. U mnie bardzo dużo zależało od tego, czy wzięłam tabletkę odpowiednio wcześnie, zanim ból zdążył się mocno rozkręcić.
U mnie działa trochę wolniej. Po 30 minutach praktycznie nic nie czuję, dopiero po 1,5–2 godzinach widzę wyraźną różnicę. Za to działa długo i to jest dla mnie największy plus w porównaniu z niektórymi innymi lekami przeciwbólowymi.
To brzmi podobnie jak u mnie. Naproksen nie zawsze daje taki efekt „wow” po pół godzinie. Czasem dopiero po 2 godzinach orientuję się, że ból spadł np. z 8/10 do 4/10. Przy stanach zapalnych mam wrażenie, że regularne stosowanie zgodnie z zaleconym schematem daje bardziej stabilny efekt niż pojedyncza tabletka od czasu do czasu.
I właśnie dlatego ciężko porównywać czas działania między osobami. Jednej osobie 250 mg pomoże po 40 minutach, inna będzie czekała 2 godziny, a ktoś jeszcze stwierdzi, że naproksen prawie na niego nie działa. Ja bym oceniała przede wszystkim, czy po tych 1–2 godzinach jest realna różnica w bólu.