Jakie są Wasze doświadczenia ze stosowaniem Apo-Napro w leczeniu bólu i stanów zapalnych? Czy lek pomógł Wam przy bólach stawów, kręgosłupa, mięśni, miesiączkowych albo innych dolegliwościach bólowych? Po jakim czasie zauważyliście poprawę i jak długo utrzymywało się działanie przeciwbólowe? Czy podczas stosowania Apo-Napro pojawiły się u Was skutki uboczne, takie jak ból brzucha, zgaga, nudności, niestrawność, zawroty głowy lub inne dolegliwości? Wasze opinie mogą być pomocne dla osób, które zastanawiają się nad stosowaniem Apo-Napro lub chcą porównać swoje doświadczenia z innymi.
To jedyny lek, który pomaga mi na skurcze na tyle, że mogę normalnie wyjść z domu. Czasami Apo-Napro całkowicie usuwa ból, a czasami nadal muszę dodatkowo korzystać z termoforu. Im wcześniej wezmę lek po rozpoczęciu skurczów, tym lepiej działa. Czasami czuję się po nim trochę otępiała, ale dla mnie i tak warto.
Moje kuzynki biorą ibuprofen i u nich działa praktycznie od razu. U mnie natomiast bardzo trudno znaleźć lek, który całkowicie zlikwidowałby skurcze. Apo-Napro trochę pomaga, ale nie usuwa bólu całkowicie. Na każdego działa inaczej, więc przy naprawdę silnych skurczach raczej bym go nie poleciła. (Mam 18 lat)
Mam bolesne miesiączki i Apo-Napro jest jedynym lekiem, który pomaga mi na tyle, że nie wymiotuję, nie tracę na wadze i nie muszę rezygnować z ważnych wydarzeń. Próbowałam wcześniej ibuprofenu, Nalgesinu i paracetamolu, ale żaden z nich mi nie pomagał. Dzięki Bogu za Apo-Napro!
Mam trzy zwyrodniałe krążki międzykręgowe w odcinku lędźwiowym kręgosłupa. Codzienny ból stał się na tyle silny, że wpływa praktycznie na każdą czynność w ciągu dnia. Zauważyłem, że Apo-Napro naprawdę pomaga zmniejszyć ból i pozwala mi w miarę normalnie funkcjonować.
Kiedyś wydawało mi się, że naproksen na mnie nie działa, ale po prostu nie dawałem mu wystarczająco dużo czasu. Przy bólu, który chcę złagodzić szybko i tylko na kilka godzin, wolę inny lek, ale przy dłuższym utrzymywaniu bólu Apo-Napro sprawdza mi się lepiej. Przy regularnym stosowaniu pomaga ograniczyć ból przez cały tydzień.
Na ból pleców zwykle sięgałem po ibuprofen, który u mnie działa szybko, ale potrzebowałem dawek 400–800 mg. W Apo-Napro podoba mi się natomiast to, że przy moim schemacie wystarcza mi jedna dawka na dobę.
Około 10 minut po przyjęciu Apo-Napro na ból kolana zaczęła się u mnie bardzo gwałtowna reakcja. Najpierw pojawiło się intensywne swędzenie, zaczerwienienie skóry i wypukłe zmiany przypominające pokrzywkę, szczególnie na rękach i w okolicy twarzy. Na zdjęciach widać, jak wyglądała moja skóra w trakcie tej reakcji. Chwilę później zaczęły mi też puchnąć dłonie i stopy, a gardło zaczęło sprawiać wrażenie obrzękniętego.
Wzięłam lek przeciwhistaminowy, ale nie zauważyłam poprawy. Na szczęście miałam w domu prednizon, który przyjęłam około 15 minut później. Dopiero wtedy objawy zaczęły stopniowo ustępować. Powrót do względnie normalnego stanu zajął około 5 godzin, a najdłużej utrzymywał się obrzęk dłoni i stóp — zniknął dopiero w nocy.
Wrzucam te zdjęcia, bo reakcja skórna pojawiła się naprawdę szybko po Apo-Napro i wcześniej nie spodziewałam się, że może wyglądać aż tak.
Inne NLPZ i leki przeciwbólowe albo u mnie nie działały, albo powodowały jakieś skutki uboczne, najczęściej problemy żołądkowe. Apo-Napro zawsze dość szybko wyraźnie zmniejszał albo całkowicie usuwał ból mięśni lub ból głowy, a przy tym nie zauważyłem żadnych działań niepożądanych.
Szczególnie dobrze sprawdza mi się przy bólu szyi i barków, np. po przeciążeniu albo przy dużym stresie. W moim przypadku Apo-Napro działa na takie dolegliwości lepiej niż inne leki, których wcześniej próbowałem.
Okazało się, że dużo wygodniej jest mi brać Apo-Napro raz dziennie. W porównaniu z innymi dostępnymi bez recepty lekami z grupy NLPZ, które wcześniej musiałem przyjmować raz albo nawet kilka razy w ciągu dnia, taki schemat jest dla mnie znacznie prostszy.
Szkoda tylko, że nie ma odpowiednika Apo-Napro w wersji typowo „na noc”, bo obecnie wieczorem stosuję inny preparat. W jego przypadku też wystarcza mi jedna dawka przed snem, zamiast jednej czy dwóch kolejnych tabletek.