Jakie są Wasze doświadczenia ze stosowaniem Sereventu w leczeniu astmy lub POChP? Czy zauważyliście poprawę kontroli duszności, mniejszą liczbę napadów, lepsze oddychanie w nocy albo podczas wysiłku? Jak szybko odczuliście działanie przy regularnym stosowaniu i czy faktycznie utrzymuje się ono przez wiele godzin? Interesują mnie też skutki uboczne, jeśli u kogoś się pojawiły – np. kołatanie serca, drżenie rąk, uczucie niepokoju, bóle głowy czy napięcie w klatce piersiowej. Czy organizm przyzwyczaił się do leku po kilku dniach, czy objawy utrzymywały się dłużej?
Od kilku lat choruję na astmę i Serevent został mi włączony jako lek podtrzymujący, kiedy same leki doraźne przestały wystarczać. Na początku byłam sceptyczna, bo po pierwszych inhalacjach nie czułam natychmiastowej ulgi, więc miałam wrażenie, że lek „nie działa”. Dopiero po kilku dniach regularnego stosowania zauważyłam, że przestałam budzić się w nocy z dusznością, a poranki stały się dużo spokojniejsze. Największa różnica jest dla mnie przy wysiłku – wcześniej krótki spacer czy wejście po schodach kończyło się świszczącym oddechem, teraz oddycham znacznie swobodniej. Serevent nie jest lekiem „ratunkowym”, ale jako leczenie długoterminowe naprawdę robi robotę, jeśli stosuje się go systematycznie. U mnie nie pojawiły się żadne większe skutki uboczne, czasem tylko lekkie kołatanie serca na początku terapii, które szybko minęło. Z perspektywy czasu mogę powiedzieć, że to lek, który nie daje efektu wow po jednym użyciu, ale za to bardzo poprawia komfort życia na co dzień.