Opinie Voltaren SR 100

Jakie macie doświadczenia z Voltaren SR 100 (diklofenak o przedłużonym uwalnianiu) przy bólach i stanach zapalnych stawów/kręgosłupa lub po urazach—czy realnie zmniejsza ból i sztywność, jak szybko działa i na jak długo starcza jedna dawka? Dajcie znać o działaniach niepożądanych (żołądek, nudności, biegunka/zaparcia, bóle głowy, zawroty, obrzęki/ciśnienie) oraz czy zauważyliście zmiany w wynikach wątroby/nerek przy dłuższym stosowaniu. Interesuje też praktyka: pora przyjmowania (rano vs wieczór), przyjmowanie z jedzeniem, osłona żołądka, i różnice w odczuciach między formą SR a zwykłym diklofenakiem.

• Bardzo dobrze
  • Przeciętnie
  • Słabo
0 głosujących

Od kilku tygodni męczył mnie ból w stawie u nasady kciuka, po tym jak nadwyrężyłem go około pięć tygodni temu. Od lat dokuczała mi też narastająca ostroga piętowa (zapalenie rozcięgna podeszwowego). Lekarz przepisał mi Voltaren SR. Odebrałem lek wczoraj i wziąłem pierwszą tabletkę o 16:30. Rano obudziłem się bez bólu – zarówno w nadgarstku, jak i w piętach. Na razie żadnych skutków ubocznych. Mam 51 lat, jestem w pełni zdrowy i nie przyjmuję żadnych innych leków – Voltaren SR naprawdę zrobił różnicę.

Czekając na operację wymiany stawu biodrowego, Voltaren pozwolił mi normalnie funkcjonować przez dwa miesiące – bez bólu mogłem się poruszać i spać spokojnie. Jednak podczas wizyty u anestezjologa, na trzy tygodnie przed zabiegiem, okazało się, że mam podwyższone ciśnienie krwi (nie wiadomo, czy z powodu napięcia, czy samego leku). Zalecono mi wtedy, by ograniczyć stosowanie Voltaren do minimum lub całkowicie odstawić przed operacją, jeśli tylko będzie to możliwe.

Żadnych działań niepożądanych. Dzięki Voltaren mogę żyć aktywnie i bez bólu: gram w golfa 3–4 razy w tygodniu, chodzę na ryby 1–3 razy w tygodniu. Nie zamierzam spędzać życia w fotelu — ten lek pozwala mi normalnie funkcjonować i utrzymać tempo, którego wcześniej ból mi nie dawał.

Od lat męczy mnie ból i sztywność w dolnym odcinku pleców. Z wiekiem było tylko gorzej. Spośród różnych NLPZ to właśnie Voltaren SR najsilniej zmniejszył u mnie ból i sztywność – efekt utrzymuje się dłużej, więc nie muszę brać dawek tak często. Wiem, że u niektórych mogą występować działania niepożądane, dlatego nie nadużywam leku i sięgam po niego rozsądnie, tylko gdy naprawdę potrzebuję.