Po jakim czasie zaczyna działać Loperamid?

Zazwyczaj jednak, po przyjęciu doustnym, Loperamid WZF zaczyna działać w ciągu 1-2 godzin.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/loperamid-wzf/po-jakim-czasie-zaczyna-dzialac-loperamid-wzf

Kupiłam Loperamid WZF 2 mg, ten widoczny na zdjęciu. Mam dwa pytania do osób, które go stosowały:

• Po jakim czasie Loperamid zaczyna u Was działać? Chodzi mi tylko o orientacyjny czas.
  • Czy tabletki z loperamidem rozpuszczające się w ustach działają szybciej niż zwykłe tabletki lub kapsułki?

Pytam, ponieważ jeśli biegunka pojawi mi się poza domem, zależy mi na możliwie szybkim działaniu.

Trochę późno odpowiadam, ale u mnie loperamid w tabletkach rozpuszczających się w ustach zaczyna działać w czasie krótszym niż godzina.

Jestem ciekawa, czy ktoś zauważył wyraźną różnicę pomiędzy taką postacią a zwykłym Loperamidem.

U mnie zwykły Loperamid potrzebuje od jednej do nawet ośmiu godzin, natomiast tabletki rozpuszczające się w ustach potrafią zacząć działać już po około dziesięciu minutach.

U mnie Loperamid zaczyna działać mniej więcej po czterech godzinach. Niestety przez pierwszą godzinę lub dwie biegunka czasami jeszcze się nasila, zanim sytuacja zacznie się poprawiać.

Nie zauważyłem też, żeby zastosowanie innej postaci leku wyraźnie przyspieszało jego działanie. Przestałem nosić Loperamid ze sobą jako lek awaryjny, ponieważ w moim przypadku działa zbyt wolno.