Po jakim czasie zaczyna działać Naproksen?

Naproxen zaczyna działać zwykle w ciągu 1-2 godzin po przyjęciu dawki. Czas ten może się różnić w zależności od indywidualnych cech organizmu, postaci leku i dawki:

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/naproxen/po-jakim-czasie-zaczyna-dzialac-naproksen

Cześć! Mam niezróżnicowaną spondyloartropatię obwodową, która u mnie zajmuje kolano. Przez kilka lat choroba była w remisji, ale teraz stan zapalny wrócił. W przeszłości naproksen 200 mg dwa razy dziennie dobrze mi pomagał.

Lekarz ponownie zalecił mi naproksen. Biorę od pięciu dni Naproxen Aflofarm 200 mg – wrzucam zdjęcie opakowania – ale na razie nie widzę większej poprawy. Najgorsza jest duża torbiel Bakera z tyłu kolana, przez którą trudno mi kucać i zginać nogę. Ciężko cierpliwie czekać, kiedy cały czas odczuwa się taki dyskomfort. Po jakim czasie naproksen zaczął u Was wyraźnie działać przeciwzapalnie?

Pytasz o zmniejszenie bólu czy o poprawę wyników badań związanych ze stanem zapalnym? Na ból naproksen powinien zadziałać stosunkowo szybko – po jednej lub dwóch dawkach, ewentualnie w ciągu kilku dni. U mnie nie obniżał jednak wskaźników zapalnych, dlatego po kilku miesiącach go odstawiłam. Mam RZS.

Chodzi mi bardziej o fizyczny stan zapalny, czyli płyn zbierający się w kolanie i torbieli. Sam ból jest już trochę mniejszy, więc lek chyba częściowo działa. Najbardziej przeszkadza mi jednak uczucie napięcia i płyn z tyłu kolana.

Naproksen może zmniejszyć obrzęk i stan zapalny, ale raczej nie usunie bezpośrednio płynu z torbieli. Kiedy zapalenie zacznie ustępować, organizm może stopniowo wchłonąć część płynu, ale nie zawsze dzieje się to szybko. Przy tak dużej torbieli sam naproksen może nie wystarczyć.

Traktowałabym naproksen podobnie jak ibuprofen, tylko że zwykle przyjmuje się go rzadziej, ponieważ działa dłużej.

Żyję z bólem w dzień i w nocy. Stosowałam preparat z paracetamolem i kodeiną, ale naproksen również dał mi zaskakująco dużą ulgę. U mnie okazał się jednym z najlepiej działających leków przeciwbólowych.

Jeśli naproksen ma być stosowany przez dłuższy czas, warto poruszyć temat ochrony żołądka, np. omeprazolu albo pantoprazolu. Brałam naproksen przez około dziesięć lat i uszkodził mi błonę śluzową żołądka. Do dziś po kilku tabletkach wracają silne dolegliwości, mimo że codziennie stosuję pantoprazol.

Też chciałabym wiedzieć, ile trzeba czekać. Biorę naproksen 500 mg na ból pleców, ale minęło już pięć tygodni, a nadal bardzo boli. Lek trochę ułatwia mi poruszanie się po domu, jednak nawet po zastosowaniu paracetamolu nie uzyskuję pełnej ulgi.