Prokit przed czy po jedzeniu?

Czas i sposób przyjmowania leku Prokit mogą zależeć od konkretnej diagnozy i zaleceń lekarskich, ale ogólnie lek ten jest najefektywniejszy, gdy jest przyjmowany przed posiłkami.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/prokit/kiedy-brac-prokit/

Dopiero zaczęłam go brać na problemy z żołądkiem, bo miałam ciągłe uczucie ciężkości i jakby jedzenie stało. Jednego dnia biorę przed, drugiego po, bo różnie pamiętam… i już sama nie wiem, czy robię to dobrze. Jak Wy braliście i czy to faktycznie robi różnicę?

U mnie robiło OGROMNĄ różnicę. Na początku brałam po jedzeniu, bo myślałam, że tak bezpieczniej dla żołądka. Efekt był mizerny – dalej pełność, wzdęcia, odbijanie. Dopiero jak zaczęłam brać przed jedzeniem, tak 15–20 minut wcześniej, to brzuch jakby dostał sygnał, że ma się ogarnąć :sweat_smile: Jedzenie przestało zalegać, szybciej trawiłam. T

Najlepiej było, jak brałam przed posiłkiem, nawet nie idealnie co do minuty, tylko jak zaczynałam gotować albo robić kanapki. Wtedy czułam, że żołądek nie buntuje się po jedzeniu. Koleżanka brała zawsze po i narzekała, że nic jej nie pomaga – zmieniła na przed i była zdziwiona, że w końcu poczuła ulgę.