5 odpowiedzi
December 2025

aga000

Biorę Telmizek od dwóch lat i owszem – ciśnienie jest obniżone, ale skutki uboczne są dla mnie straszne. Zaczęło się od wypadania włosów, potem doszły zawroty głowy, uczucie braku równowagi i ciągłe problemy ze wzrokiem. Bardzo często mam tzw. mgłę w głowie, jakbym była nieobecna, rozkojarzona, ciężko mi się skupić. Do tego pojawiły się kołatania serca, epizody bigeminii i nasilenie dodatkowych skurczów, szczególnie podczas wysiłku fizycznego. Od około dwóch tygodni zaczęły się jeszcze migreny, mimo że wartości ciśnienia są książkowe. Zgłaszałam to, ale usłyszałam, że to raczej nie Telmizek i zaproponowano mi kolejny lek – tym razem na zaburzenia rytmu serca. Szczerze mówiąc, czuję coraz większy lęk i napięcie, bo codziennie walczę z nudnościami i problemami z widzeniem. Mam momenty, w których myślę, że łatwiej byłoby nie brać tego leku wcale, niż funkcjonować w takim stanie.

December 2025

Stepkowska

Lekarz przepisał mi Telmizek 40 mg i muszę przyznać, że zadziałał dosłownie natychmiast i bardzo mocno. Przeszłam z nadciśnienia pierwszego stopnia do normalnych wartości praktycznie po jednej tabletce. Szczerze mówiąc, sama byłam w szoku, bo nie spodziewałam się aż tak szybkiego efektu. Nie wiem, czy tak powinno być, ale u mnie dokładnie tak to wyglądało.

To są moje pomiary z drugiego dnia:
9:00 – 118/86
11:00 – 115/86
14:00 – 114/84
16:00 – 96/70

A to pierwszy dzień po rozpoczęciu Telmizeku:
6:53 – 127/92
7:09 – 123/80
11:00 – 117/79
13:31 – 107/68
15:00 – 134/84
20:05 – 116/78
22:03 – 123/75

Widać wyraźnie, że ciśnienie zaczęło spadać bardzo szybko, momentami aż za bardzo. Z jednej strony jestem zadowolona, bo w końcu coś realnie działa, a z drugiej trochę się zastanawiam, czy to normalne, że Telmizek potrafi tak zbić ciśnienie już od pierwszej dawki. Na razie obserwuję organizm i mierzę regularnie, bo różnice w ciągu dnia są naprawdę spore. Może ktoś z Was miał podobnie na początku leczenia?

December 2025

PaOlcia

Biorę Telmizek już od 4 lat. Na początku była dawka 40 mg, potem została zwiększona do 80 mg. Jeśli chodzi o samo obniżanie ciśnienia, to działa naprawdę bardzo mocno – u mnie potrafi zbić ciśnienie z poziomu 170/120 do około 118/90 w ciągu 3–4 godzin od przyjęcia tabletki. Pod tym względem nie mam się do czego przyczepić, bo efekt jest wyraźny i szybki.

Problem pojawił się w momencie, gdy odstawiłam Telmizek, głównie ze względu na koszty, bo w porównaniu do innych leków wychodził drożej. Po odstawieniu dopadła mnie silna depresja, coś, czego wcześniej u siebie nie miałam. Było naprawdę ciężko psychicznie i dopiero wtedy zorientowałam się, jak bardzo organizm przyzwyczaił się do leku. Wróciłam więc do Telmizeku i mam nadzieję, że ruch, dieta i zmiana stylu życia pomogą trochę złagodzić te objawy.

Dodatkowo z czasem pojawiły się u mnie bóle mięśni i stawów, co też nie jest przyjemne i potrafi dać w kość na co dzień. Mimo wszystko nadal go biorę, bo wiem, że bez Telmizeku moje ciśnienie wymyka się spod kontroli. To taki lek, który z jednej strony bardzo pomaga, a z drugiej potrafi dać skutki uboczne, z którymi trzeba się nauczyć funkcjonować.

December 2025

KatarzynaJ

Po pierwsze muszę napisać wprost – Telmizek totalnie pozbawił mnie energii. Od kiedy zaczęłam go brać, czuję się ciągle zmęczona, bez sił, a do tego doszły bóle w dolnej części pleców, które wcześniej u mnie nie występowały. Najgorsze jest jednak coś innego i może brzmi to mało elegancko, ale takie są fakty – od około miesiąca mam ogromne problemy z jelitami. Zamiast jednego wypróżnienia dziennie, teraz mam 5–7 razy dziennie, co kompletnie rozwala normalne funkcjonowanie. Na początku nawet nie łączyłam tego z lekiem, ale im dłużej to trwa, tym bardziej widzę, że wszystko zaczęło się właśnie po Telmizeku. Człowiek nie może normalnie wyjść z domu, bo cały czas myśli, czy zaraz znowu nie będzie musiał szukać toalety.