Opinie Senzop

Jakie są Wasze doświadczenia ze stosowaniem Senzop w leczeniu bezsenności? Czy zauważyliście poprawę w zakresie zasypiania, zmniejszenie liczby nocnych wybudzeń lub wydłużenie całkowitego czasu snu? Interesuje, czy lek pomagał Wam szybciej „wyciszyć głowę” wieczorem i czy poranki były bardziej wypoczęte w porównaniu do okresu przed terapią. Czy podczas stosowania pojawiły się działania niepożądane, takie jak gorzki lub metaliczny posmak w ustach, senność w ciągu dnia, zawroty głowy, uczucie „zamglenia”, problemy z koncentracją albo nietypowe zachowania w nocy (np. niepamięć zdarzeń po przyjęciu tabletki)? Czy zauważyliście rozwój tolerancji przy dłuższym stosowaniu lub trudności po odstawieniu leku? Wasze doświadczenia mogą być bardzo pomocne dla osób rozważających terapię Senzop i zastanawiających się, jak lek sprawdza się w praktyce – zarówno pod względem skuteczności, jak i ewentualnych skutków ubocznych.

• Bardzo dobrze
  • Przeciętnie
  • Słabo
0 głosujących

Świetnie sprawdza się u mnie przy problemach ze snem po pracy na nocną zmianę. Kiedy nie mogę zasnąć, pół tabletki Senzop w zupełności wystarcza i działa bardzo dobrze.

Po zażyciu zasypiam spokojnie, mam przyjemny, spokojny sen i normalne sny, a rano budzę się wypoczęty i zregenerowany. Dla mnie to duża zmiana w porównaniu z wcześniejszymi nocami, kiedy po pracy na nocnej zmianie praktycznie nie mogłem zasnąć.

Na początku trochę przeszkadzał ten charakterystyczny, bardzo gorzki smak w ustach, ale zauważyłem, że po kilku tygodniach stosowania praktycznie przestałem go odczuwać albo po prostu przestał być tak uciążliwy.

Senzop działa u mnie bardzo dobrze już od dłuższego czasu i ogólnie nie mam większych powodów do narzekań. Jedyną rzeczą, którą zauważyłem, są bardzo intensywne i dziwne sny – czasami tak realistyczne, że po przebudzeniu przez chwilę mam wrażenie, jakby naprawdę się wydarzyły.

Druga sprawa to oczywiście ten charakterystyczny, bardzo nieprzyjemny gorzki smak w ustach. Co ciekawe, picie zwykłej wody wcale nie pomaga – u mnie wręcz potrafi go jeszcze bardziej nasilić. Zauważyłem natomiast, że jeśli rano wypiję pełną szklankę soku pomarańczowego, smak znika praktycznie za każdym razem. Być może pomaga w tym jego kwasowość. Jeśli ktoś ma podobny problem, warto spróbować – może u innych też zadziała.

Zauważyłem też jeszcze jedną rzecz. Jeśli po zażyciu Senzop nie pójdę od razu spać, zdarza się, że później nie pamiętam części rzeczy, które robiłem – na przykład rozmów z domownikami czy oglądania telewizji. Dlatego najlepiej przyjąć lek dopiero wtedy, kiedy naprawdę jest się gotowym do położenia się do łóżka.

Przez ostatnie kilka tygodni zmagałem się z przewlekłą bezsennością spowodowaną pracą na nocne zmiany. Mój rytm snu był kompletnie rozregulowany i w pewnym momencie uznałem, że w tej sytuacji tylko lek nasenny może mi pomóc.

Na początku Senzop nie działał tak, jak się spodziewałem. Liczyłem na szybkie uspokojenie i zaśnięcie bez wybudzania się w nocy, a pierwsze dni nie przyniosły aż takiego efektu. Byłem nawet trochę rozczarowany, zwłaszcza że lek nie należy do najtańszych.

Postanowiłem jednak kontynuować stosowanie i po pewnym czasie zacząłem zauważać poprawę. Sen stawał się coraz dłuższy i bardziej ciągły, a nocne wybudzenia zdarzały się coraz rzadziej. Ostatniej nocy udało mi się przespać pełne siedem godzin bez przerwy, co przy moim wcześniejszym problemie było naprawdę dużą zmianą.

Rano czuję się dobrze wypoczęty, chociaż wciąż zdarza się lekkie uczucie senności czy „zamglenia”. Mimo to jest to dla mnie zdecydowanie lepsze niż wcześniejsze poranki, kiedy byłem jednocześnie niewyspany i zmęczony przez cały dzień.

Największym problemem u mnie zawsze było utrzymanie snu. Bardzo często budziłem się około 3:30 nad ranem i nie byłem już w stanie ponownie zasnąć. Od ponad dwóch lat stosuję Senzop od czasu do czasu i dzięki temu udaje mi się przespać około pięciu godzin ciągłego snu, co i tak jest dla mnie dużą poprawą.

Zauważyłem też, że różne leki nasenne działają u mnie trochę inaczej. Jeden z nich działa szybciej i pomaga szybciej zasnąć, natomiast Senzop zaczyna działać u mnie po mniej więcej 20–30 minutach, ale za to lepiej pomaga utrzymać sen przez kilka godzin.

Jedyną rzeczą, która czasem przeszkadza, jest charakterystyczny gorzki smak w ustach, który może pojawić się po przyjęciu tabletki. U mnie pomaga prosta rzecz – rano przepłukanie ust słoną wodą, co dość skutecznie usuwa ten nieprzyjemny posmak.

Potrafiłem nie spać nawet 26–27 godzin bez przerwy. Próbowałem różnych leków nasennych. Jeden z nich pomagał mi zasnąć tylko na około dwie godziny, inny w ogóle nie przynosił żadnej poprawy. Dopiero kiedy zacząłem stosować Senzop, zauważyłem wyraźną różnicę – wreszcie mogę normalnie przespać noc i zazwyczaj śpię około 7–8 godzin. W moim przypadku ten lek okazał się zdecydowanie skuteczniejszy niż wcześniejsze próby leczenia bezsenności.