Jakie są Wasze doświadczenia ze stosowaniem Stilnox w leczeniu bezsenności? Czy zauważyliście wyraźną poprawę w zasypianiu, rzadsze wybudzenia w nocy albo lepszą jakość snu i funkcjonowanie następnego dnia? Czy lek zaczął działać od pierwszych dni, czy potrzebowaliście więcej czasu, aby odczuć stabilny efekt? Interesuje mnie też, czy z czasem pojawiła się tolerancja, czyli słabsze działanie przy tej samej dawce. Jakie skutki uboczne wystąpiły podczas stosowania, na przykład poranna senność, zawroty głowy, problemy z koncentracją, zaburzenia pamięci, metaliczny posmak w ustach albo nietypowe zachowania w nocy (np. jedzenie czy rozmowy przez sen)? Czy ktoś z Was miał trudności przy odstawianiu, takie jak bezsenność z odbicia, niepokój lub rozdrażnienie?
Zaczęłam od 5 mg Stilnox przez miesiąc, potem przeszłam na 10 mg i w tej dawce jestem już ponad 3 lata. Robiłam przerwy na 3–10 dni, ale zasypianie było wtedy bardzo trudne, praktycznie wracała bezsenność i długo kręciłam się w łóżku. Mój lekarz sugerował, żeby łączyć Stilnox z klonazepamem, ale jeszcze się na to nie zdecydowałam – trochę boję się, że mogłabym spać zbyt głęboko i mieć problem z wybudzeniem. Zauważyłam natomiast, że zdarzają mi się epizody niepamięci następnego dnia. Mąż mówi, że coś robiłam albo o czymś rozmawialiśmy wieczorem, a ja kompletnie tego nie pamiętam. Na szczęście nigdy nie dotyczyło to prowadzenia auta czy jedzenia w nocy – głównie chodzi o rozmowy, których zupełnie nie kojarzę.
Próbowałam kilku innych leków nasennych na receptę, które nie przyniosły efektu, więc lekarz przepisał mi Stilnox. Niestety w moim przypadku też się nie sprawdził. Po zażyciu mijają nawet dwie godziny, a ja nadal nie śpię. Kiedy w końcu uda mi się zasnąć, budzę się po 2–3 godzinach i nie potrafię już wrócić do snu. Mam wrażenie, że działa bardzo słabo i zdecydowanie nie tak, jak się spodziewałam. Nie zauważyłam u siebie halucynacji ani koszmarów sennych, więc pod tym względem było w porządku, ale ogólnie lek okazał się dla mnie mało skuteczny.
Jestem na Stilnox od końca listopada. Na początku brałam 10 mg na noc, ale z czasem zdecydowałam się stopniowo zmniejszać dawkę. Obecnie przyjmuję 1/4 tabletki dwa razy w nocy, co daje łącznie 5 mg. Dziś planuję zejść jeszcze niżej – do 2,5 mg. Chciałabym całkowicie odstawić lek i znów spać naturalnie, bez wspomagania, o ile mi się to uda.
Do wszystkich, którzy są w podobnej sytuacji: nie odstawiajcie nagle. Stopniowe zmniejszanie dawki jest dużo łagodniejsze dla organizmu i daje większą szansę, że wszystko przebiegnie w miarę spokojnie.
Zacząłem stosować Stilnox jakieś 10–12 lat temu. Przez pierwsze lata brałem 5 mg, a później przez długi czas 10 mg na noc. W pewnym okresie mieszkałem sam. Lek działał u mnie bardzo silnie pod względem niepamięci – zdarzało się, że rano wchodziłem do kuchni i odkrywałem, że w nocy wstałem, ugotowałem pełny posiłek i go zjadłem… kompletnie tego nie pamiętając. Sprawdzałem garnki i patelnie, żeby zorientować się, co właściwie przygotowałem. Zazwyczaj były to duże, konkretne dania. Stilnox wyraźnie zwiększał u mnie apetyt i jednocześnie wywoływał epizody amnezji.
Dlaczego brałem go tak długo? Bo po prostu działał. Dzięki niemu mogłem spać mimo przewlekłego bólu pleców. Nie znalazłem niczego innego, co byłoby dla mnie wystarczająco skuteczne.
Dlaczego w końcu odstawiłem? W stanie tej „nocnej niepamięci” stawałem się nieprzyjemny wobec żony. Nie agresywny fizycznie, ale opryskliwy, uparty, mówiłem rzeczy, których normalnie bym nie powiedział. Sam tego nie pamiętałem – dowiadywałem się dopiero później. To było dla mnie bardzo trudne.
Odstawiałem Stilnox stopniowo przez około dwa tygodnie i nie miałem typowych objawów odstawiennych – ani fizycznych, ani psychicznych. Problem był inny: przestałem spać. Będąc na emeryturze, przyzwyczaiłem się do około 10 godzin snu na dobę (z lekiem). Po odstawieniu spadło to czasem nawet do półtorej godziny, choć częściej do 4–6 godzin. W efekcie mam stały deficyt snu, który otępia mnie w ciągu dnia, a paradoksalnie w nocy znów nie mogę zasnąć.
Bezsenność stała się na tyle uciążliwa, że rozważam powrót do jakiegoś leku nasennego – być może znowu Stilnox. Ogólnie byłem z niego zadowolony, bo naprawdę działał, ale epizody niepamięci i to, że stawałem się kimś innym wobec żony, były dla mnie bardzo dużym obciążeniem.
Stosuję Stilnox od około 13 lat. Prawie każdej nocy biorę mniej więcej 1/4 tabletki 10 mg. Na początku zauważyłam, że nie pamiętałam tego, co czytałam wieczorem przed snem – rano miałam wrażenie, jakbym w ogóle nie otwierała książki. Z czasem to się poprawiło, ale nadal mam poczucie, że zdarzają mi się okresowe problemy z pamięcią krótkotrwałą.
Bywały tygodnie, kiedy w ogóle go nie brałam i próbowałam radzić sobie przy pomocy maszyny z białym szumem, ale szczerze mówiąc łatwiej jest po prostu wziąć kawałek tabletki.
Nigdy nie miałam żadnych dziwnych zachowań ani nocnych epizodów, o których czyta się w internecie. W moim przypadku lek sprawdza się bardzo dobrze i ogólnie jestem z niego zadowolona.
Jestem bardzo zadowolona ze Stilnox. Zanim zaczęłam go brać, spałam zwykle tylko 2–5 godzin na dobę, a teraz przesypiam między 7 a 9 godzin, co jest dla mnie ogromną różnicą.
Mam jednak jedno pytanie – czy ktoś z Was miał sytuację, że został nagle obudzony w nocy przez jakiś zewnętrzny bodziec, na przykład przez psa, i następnego ranka czuł się jakoś dziwnie? U mnie zdarzyło się, że po takim nagłym wybudzeniu rano miałam uczucie „odrealnienia”, lekkiego zamglenia albo ogólnego rozbicia.
Biorę Stilnox 10 mg od około półtora roku. Wcześniej nie miałam problemu z zasypianiem, ale nie potrafiłam utrzymać snu – budziłam się w środku nocy i już nie mogłam zasnąć. Ten lek naprawdę świetnie się u mnie sprawdza. Żałuję, że wcześniej nie powiedziałam lekarzowi, jak źle sypiam.
Nie mam typowych skutków ubocznych, ale mój mąż twierdzi, że potrafi w nocy o coś mnie zapytać, a ja normalnie z nim rozmawiam! Problem w tym, że kompletnie tego nie pamiętam następnego dnia. Dobrze, że nie mam nic do ukrycia, bo naprawdę nie ma się pojęcia, co się mówiło.
Chcę też zaznaczyć, że nie biorę Stilnox codziennie. Sięgam po niego wtedy, gdy naprawdę potrzebuję porządnie się wyspać albo kiedy kilka nocy z rzędu było bardzo słabych. Wiem, że lek może uzależniać – jest to wyraźnie napisane w informacji dołączonej przy realizacji recepty. Dlatego warto czytać informacje o leku i stosować go zgodnie z zaleceniami. Przy odpowiedzialnym używaniu to naprawdę skuteczny środek na sen.
U mnie Stilnox dobrze sprawdza się przy przewlekłych problemach ze snem. Staram się brać go mniej więcej co trzecią noc, żeby nie przyzwyczaić organizmu i zmniejszyć ryzyko zależności.
W noce, kiedy go nie przyjmuję, budzę się praktycznie co godzinę i potem przez około 30 minut nie mogę ponownie zasnąć. Towarzyszy temu takie pół-czuwanie z intensywnymi, urywanymi marzeniami sennymi – jakbym spała i nie spała jednocześnie.
Przy leku sen jest zdecydowanie głębszy i bardziej ciągły, dlatego różnica między nocami „z” i „bez” jest u mnie bardzo wyraźna.
Po wielu latach pracy na nocne zmiany, a później przy mieszanym grafiku – trochę dniówek, trochę nocek – miałam ogromny problem z zasypianiem i utrzymaniem snu. Stilnox bardzo dobrze się u mnie sprawdził w takiej sytuacji.
Biorę go na pusty żołądek i tylko wtedy, gdy mam pewność, że będę mogła spać przynajmniej 7 godzin – inaczej rano nadal czuję jego działanie i jestem trochę „przymulona”.
Stosuję ten lek 3–4 razy w tygodniu i w moim przypadku pomaga ustabilizować sen przy rozregulowanym rytmie dobowym.