Tak, Biofenac może być stosowany w leczeniu bólu kręgosłupa, zwłaszcza w przypadkach zesztywniającego zapalenia stawów kręgosłupa.
Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/biofenac/czy-biofenac-na-kregoslup
Tak, Biofenac może być stosowany w leczeniu bólu kręgosłupa, zwłaszcza w przypadkach zesztywniającego zapalenia stawów kręgosłupa.
Czy ktoś z Was stosował Biofenac na bóle kręgosłupa, szczególnie w odcinku lędźwiowym? Pytam, bo od dłuższego czasu męczę się z bólem dolnej części pleców i zaczynam już powoli tracić cierpliwość.
Na początku wyglądało to dość niewinnie — myślałem, że po prostu przesadziłem na siłowni i że przejdzie po kilku dniach. U mnie zaczęło się po bardzo ciężkim treningu, konkretnie po martwym ciągu, kiedy wróciłem do niego po dłuższej przerwie. Podejrzewam, że połączenie zbyt dużego ciężaru i może gorszej pozycji przy ćwiczeniu po prostu odpaliło cały problem. Od tamtej pory ból już praktycznie ze mną został.
Najgorsze jest to, że to nie jest ból, który pojawia się tylko od czasu do czasu, ale potrafi męczyć praktycznie cały czas. Boli mnie przy siedzeniu, przy schylaniu się, przy wstawaniu, a czasem nawet zwykłe codzienne ruchy zaczynają być irytujące. Mam wrażenie, że dolny odcinek pleców jest cały czas przeciążony i spięty. Dawniej byłem bardzo aktywny sportowo i nadal jestem raczej w dobrej formie, dlatego tym bardziej mnie to frustruje, bo nie jest to sytuacja typu „zero ruchu i słabe plecy”, tylko coś, co ciągnie się mimo tego, że normalnie o siebie dbam.
Wrzucam też zdjęcia i opis badań, bo może ktoś miał podobną sytuację. Na załączonych zdjęciach są RTG kręgosłupa i opis rezonansu odcinka lędźwiowego. Z opisu MRI wyszło, że są niewielkie uwypuklenia krążków na poziomie L4-L5 i L5-S1, ale bez zwężenia kanału kręgowego i bez zwężenia otworów nerwowych. Poza tym nic bardzo poważnego tam nie opisano. I właśnie to jest dla mnie najbardziej mylące, bo z jednej strony ból realnie przeszkadza mi w życiu, a z drugiej strony słyszę, że „to nic takiego” albo że „wiele osób tak ma”.
Byłem już u kilku osób i dostaję totalnie sprzeczne opinie. Jedni mówili mi, że mam jakąś nierówność ustawienia bioder czy miednicy, inni twierdzili, że wszystko wygląda w porządku. Jeden lekarz właściwie zbył temat, mówiąc, że takie niewielkie zmiany w rezonansie to nic nadzwyczajnego. Tylko szczerze mówiąc, ciężko mi to tak po prostu olać, skoro ból jest na tyle upierdliwy, że przeszkadza nawet przy siedzeniu czy schylaniu się po coś.
Dlatego chciałem zapytać bardziej praktycznie: czy ktoś brał Biofenac przy takim bólu kręgosłupa i faktycznie odczuł poprawę? Chodzi mi głównie o ból lędźwiowy po przeciążeniu, z możliwym stanem zapalnym albo podrażnieniem struktur w dole pleców. Zastanawiam się, czy to jest lek, który może realnie pomóc w takim przypadku, czy raczej daje tylko chwilowe stłumienie bólu i na dłuższą metę niewiele zmienia.
Jeśli ktoś miał podobny problem, podobny opis MRI albo podobne objawy mimo tego, że badania nie pokazywały nic bardzo dużego, to będę wdzięczny za każdą opinię. Szczególnie interesuje mnie, czy u Was taki ból też zaczął się po siłowni albo przeciążeniu i czy Biofenac faktycznie coś dawał.
Brałem Biofenac na podobny ból w dole pleców i u mnie działał, ale bardziej jako „wyciszenie” bólu i stanu zapalnego niż rozwiązanie problemu. Po zdjęciach i opisie brzmi to trochę jak klasyczna sytuacja po przeciążeniu — niby MRI pokazuje tylko niewielkie uwypuklenia na L4-L5 i L5-S1, bez dużego ucisku, a człowiek i tak chodzi pospinany i zablokowany. U mnie było podobnie: badanie nie wyglądało dramatycznie, a ból był bardzo konkretny, zwłaszcza przy siedzeniu, schylaniu i wstawaniu. Biofenac pomagał mi zejść z bólu na tyle, żeby w ogóle normalnie funkcjonować, przejść się, zrobić lekkie ćwiczenia i nie chodzić cały dzień jak zabetonowany. Tylko trzeba mieć świadomość, że on raczej nie „naprawi” przyczyny, jeśli problem jest z przeciążeniem, miednicą, stawem krzyżowo-biodrowym, psoasem albo słabymi pośladkami/core. Patrząc na to, co opisujesz — start po ciężkim martwym ciągu, potem ból przy siedzeniu, uczucie blokowania się pleców — ja bym traktował Biofenac jako pomoc na etap zaostrzenia, a nie jako jedyną terapię. Może pomóc zmniejszyć ból i zapalenie, ale jeśli po odstawieniu wszystko wraca, to znaczy, że coś nadal mechanicznie prowokuje objawy. U mnie największy sens miało połączenie: lek przeciwzapalny na kilka dni, dużo spokojnego chodzenia, zero ciężkich ciągów/przysiadów, a potem bardzo ostrożny powrót do ćwiczeń stabilizacyjnych. Nie agresywne rozciąganie na siłę, bo to potrafiło pogorszyć, tylko spokojna praca nad biodrami, pośladkami, brzuchem i sposobem schylania się. Biofenac może dać okno, w którym łatwiej zacząć się ruszać, ale nie wykorzystałbym tego okna do powrotu pod sztangę.
Biofenac może mieć sens przy takim bólu, szczególnie jeśli jest tam komponent zapalny po przeciążeniu, ale nie zdziwiłbym się, gdyby działał podobnie jak ibuprofen — czyli daje ulgę, a po zejściu działania ból wraca. W Twoim opisie najbardziej rzuca mi się w oczy to, że ból zaczął się po martwym ciągu i potem utrwalił się przy siedzeniu oraz schylaniu. To bardzo często nie jest tylko „dysk albo nie dysk”, tylko cała układanka: odcinek lędźwiowy, miednica, biodra, staw SI, pośladki, psoas, wzorzec ruchu.
Na zdjęciach/rezonansie nie ma opisu dużego ucisku na nerwy, kanał i otwory są bez zwężenia, więc z jednej strony dobrze, że nie wygląda to jak ewidentna duża przepuklina z ciasnotą. Z drugiej strony to nie znaczy, że ból jest wymyślony. Niewielkie uwypuklenia krążków mogą nie wyglądać „groźnie” w opisie, ale przy konkretnych pozycjach, napięciu mięśniowym i stanie zapalnym potrafią dawać bardzo męczące objawy.
Biofenac u mnie był dobry na ból przeciążeniowo-zapalny, ale najważniejsze było to, żeby nie dać się zwieść poprawie. Jak lek zaczyna działać, człowiek ma pokusę: „o, jest lepiej, to wracam do normalnego treningu”. I to jest moment, w którym łatwo zrobić krok w tył. Jeżeli po Biofenacu czujesz się lepiej, to raczej wykorzystałbym ten czas na spokojny ruch, chodzenie, lekką aktywację core i pośladków, a nie testowanie, czy plecy już wytrzymają większy ciężar.
Przy takim układzie ja bym też obserwował, czy ból jest bardziej dyskowy, czy bardziej stawowo-mięśniowy. Jeśli najbardziej boli siedzenie, schylanie, zginanie tułowia i „zamyka” Cię w dole pleców, to trzeba uważać z klasycznymi skłonami i rozciąganiem na siłę. Biofenac może zbić stan zapalny, ale jeśli codziennie siadasz, schylasz się i ruszasz w sposób, który to drażni, to lek będzie tylko chwilowym plastrem.
Miałem bardzo podobny schemat: badania bez katastrofy, a ból taki, jakby plecy były rozwalone. W moim przypadku Biofenac pomagał wyraźnie, ale nie w taki sposób, że po jednej tabletce nagle problem zniknął. Bardziej było tak, że po kilku dawkach ból i sztywność schodziły na tyle, że mogłem normalniej chodzić, spać i mniej bałem się ruchu.
To, co opisujesz z MRI — niewielkie uwypuklenia L4-L5 i L5-S1 bez zwężenia kanału — bardzo pasuje do sytuacji, w której lekarz mówi „to nic wielkiego”, a pacjent ma ochotę zapytać: „to czemu mnie tak boli?”. Sam opis obrazowy nie zawsze oddaje to, co się dzieje w ruchu. Na leżąco w rezonansie może być względnie spokojnie, a potem przy siedzeniu, zgięciu, napięciu psoasa, pośladków albo przeciążeniu stawu krzyżowo-biodrowego wszystko zaczyna się klinować.
Biofenac może być sensowny, jeśli ból jest świeżo zaostrzony albo zapalny, ale przy bólu trwającym tygodniami czy miesiącami raczej nie liczyłbym, że sam lek rozwiąże temat. On może dać ulgę, ale trzeba równolegle szukać, co podtrzymuje ból. U mnie dużo większe znaczenie niż kolejne „nastawianie” miała fizjoterapia nastawiona na biodra, pośladek średni, głęboki brzuch i naukę ruchu bez prowokowania lędźwi.
Z Biofenacem uważałbym też na to, żeby nie maskować bólu przed ćwiczeniami. To znaczy: lek może pomóc ruszyć się z łóżka i przejść spacer, ale jeśli bez leku nie dałbyś rady zrobić ćwiczeń, to trzeba zaczynać bardzo delikatnie. Nie chodzi o odpoczywanie miesiącami, tylko o takie obciążenie, po którym następnego dnia nie ma dużego zaostrzenia. Przy plecach to często jest metoda małych kroków.
Biofenac może pomóc, ale w Twoim przypadku zastanowiłbym się, czy on ma być „lekiem na kręgosłup”, czy raczej narzędziem do przerwania błędnego koła bólu. Bo z tego, co piszesz i co widać po opisie badania, nie wygląda to na prosty przypadek typu „jest wielka przepuklina, uciska nerw i wszystko jasne”. Raczej masz ból po przeciążeniu, lekkie zmiany w krążkach, możliwą reakcję zapalną i prawdopodobnie sporo kompensacji mięśniowo-miednicznych.
U mnie Biofenac działał najlepiej wtedy, gdy ból był ostry, zapalny, taki głęboki i drażniący. Zmniejszał sztywność i pozwalał normalniej funkcjonować. Ale kiedy przyczyna była bardziej mechaniczna — siedzenie, zła pozycja miednicy, przeciążony psoas, słaby pośladek, napięte biodra — to po odstawieniu leku wszystko wracało. Dlatego nie traktowałbym poprawy po Biofenacu jako dowodu, że problem jest „załatwiony”.
Przy Twoim opisie bardzo pasuje mi to, że ból nasila się przy siedzeniu i schylaniu. To często oznacza, że trzeba mocno pilnować pozycji w ciągu dnia. Nie tylko ćwiczenia przez 20 minut, ale też to, jak siedzisz, jak wstajesz, jak zakładasz buty, jak podnosisz coś z podłogi. Przy takich plecach można się leczyć tabletką, a potem 50 razy dziennie prowokować ten sam ból ruchem.
Biofenac może być dobrym wsparciem na kilka dni, szczególnie jeśli inne NLPZ pomagały, ale największy sens widzę w połączeniu go ze spokojnym planem: odstawienie ciężkich martwych ciągów, spacery, praca nad core i pośladkami, ocena bioder/SI, ewentualnie fizjo sportowy, który rozumie trening siłowy. Sama tabletka może wyciszyć objawy, ale nie nauczy pleców znowu bezpiecznie pracować.
Ja bym Biofenacu nie skreślał, bo przy bólu lędźwiowym po przeciążeniu potrafi naprawdę pomóc. Szczególnie jeśli masz stan zapalny tkanek, podrażnione struktury w dole pleców albo taki ból, który robi się mocniejszy po siedzeniu i schylaniu. To jest lek przeciwzapalny, więc jego sens jest największy wtedy, gdy problem nie jest tylko „mechaniczny”, ale też zapalno-bólowy.
Tylko patrząc na Twój opis, nie nastawiałbym się, że Biofenac odpowie na pytanie, co dokładnie jest źródłem bólu. Na MRI masz niewielkie uwypuklenia krążków L4-L5 i L5-S1, bez opisanego zwężenia kanału i otworów nerwowych. Czyli z obrazu nie wynika jakaś wielka katastrofa, ale ból po ciężkim martwym ciągu mógł odpalić problem funkcjonalny: napięcie psoasa, przeciążenie stawu krzyżowo-biodrowego, blokowanie miednicy, osłabienie pośladków albo drażnienie struktur przy konkretnych pozycjach.
Jeśli Biofenac da Ci ulgę, to moim zdaniem najważniejsze jest, żeby wykorzystać ją mądrze. Nie do tego, żeby sprawdzić, czy możesz wrócić do mocnego treningu, tylko żeby zacząć normalnie chodzić, spać, delikatnie się ruszać i stopniowo odbudowywać tolerancję na ruch. Plecy po takim epizodzie często nie lubią ani pełnego leżenia, ani gwałtownego powrotu do aktywności. Trzeba znaleźć środek.
U mnie największą różnicę zrobiło dopiero połączenie leków przeciwzapalnych z pracą nad ruchem. Biofenac zmniejszał ból, ale dopiero ćwiczenia stabilizacyjne, aktywacja pośladków, spokojne spacery i unikanie ruchów prowokujących dały dłuższą poprawę. Gdy brałem tylko lek i wracałem do starych nawyków, ból wracał. Więc odpowiedź brzmi: tak, Biofenac może pomóc na taki ból, ale raczej jako część układanki, a nie magiczne rozwiązanie całej sprawy.