Tak, Duomox to antybiotyk z grupy penicylin. Zawiera on amoksycylinę, która jest półsyntetyczną penicyliną o szerokim spektrum działania. Duomox jest skuteczny przeciwko wielu bakteriom, w tym bakteriom Gram-dodatnim i Gram-ujemnym, włącznie z bakteriami wywołującymi zakażenia dróg oddechowych, moczowych i skóry.
Wczoraj przepisano mi antybiotyk Duomax 1g na ostre zapalenie gardła (angina). Dawkuję go co 12 godzin. Wziąłem już trzy dawki i dopiero teraz przeczytałem ulotkę. Myślałem, że lekarz rodzinny, który opiekuje się mną od ponad 15 lat, pamięta, że jako niemowlę miałem zapaść.
Okazało się, że jestem uczulony na penicylinę krystaliczną i jej pochodne, a Duomax, jak się okazuje, należy do tej grupy.
Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć, jak zachować się w domu, jeśli doszłoby do zapaści? Pytanie może wydawać się dramatyczne, ale wolę być przygotowany.
Natychmiast skontaktuj się z lekarzem i poproś o zmianę antybiotyku, zwłaszcza jeśli alergia na penicylinę została wcześniej potwierdzona.
Zdarza się, że reakcje alergiczne u dzieci, takie jak szok anafilaktyczny, wynikają z czynników środowiskowych i mogą nie być prawdziwą alergią na antybiotyk (znam taki przypadek), ale lepiej nie ryzykować.
Jeśli doszłoby do reakcji alergicznej, ważne jest, aby osoba towarzysząca wiedziała, jak pomóc. Najważniejsze to nie pozwolić poszkodowanemu zasnąć i jak najszybciej wezwać pomoc medyczną. Adrenalina podawana w postaci pena może uratować życie, dlatego osoby z potwierdzonym ryzykiem wstrząsu powinny mieć ją w domu.
W Twojej sytuacji najrozsądniejszym krokiem jest natychmiastowa zmiana leku na inny, bezpieczny i skuteczny. Duomox jest często pierwszym wyborem w leczeniu anginy, ale równie dobrze sprawdzą się cefalosporyny pierwszej generacji.
Warto też pamiętać, że w przypadku zbliżającego się wstrząsu często pojawia się nagły napad paniki – to wyraźny sygnał alarmowy, który pojawia się jeszcze przed wystąpieniem duszności.
Mam nadzieję, że nic mi się nie stanie, bo już zdążyłem wziąć kilka dawek. Na tę chwilę mam suchość w ustach, płytki oddech, uczucie naprzemiennych fal ciepła i zimna, a do tego bardzo się pocę. Oczywiście jestem mocno przestraszony.
Czy poza adrenaliną istnieje jakaś inna opcja pomocy w takiej sytuacji?
Jeśli jesteś uczulony na penicyliny, to najczęstszymi pierwszymi objawami są różnego rodzaju wysypki skórne.
Warto jednak pamiętać, że alergia na jedną penicylinę, np. ampicylinę, nie oznacza automatycznie uczulenia na inne półsyntetyczne penicyliny, takie jak amoksycylina (czyli składnik Duomoxu).
Zwykle reakcja alergiczna zaczyna się od wysypek, pokrzywki lub pęcherzyków skórnych, a wstrząs anafilaktyczny zdarza się naprawdę rzadko. Nie panikuj, bo objawy takie jak potliwość czy inne dolegliwości mogą być wynikiem stresu lub nadmiernego zamartwiania się.
Drogi @Domino, w takim przypadku wykonuje się testy skórne, podobnie jak w przypadku innych alergii. Najlepiej skontaktować się z alergologiem, który pokieruje dalszymi badaniami.
Co do skuteczności tej metody, nie pamiętam dokładnych statystyk, ale wiem, że jest to najbardziej powszechna procedura.
Drugą opcją jest oznaczanie poziomu przeciwciał we krwi, choć nie jestem pewien, czy ta metoda jest standardowo stosowana w Polsce.