Przyjmowanie antybiotyku Duomox zwykle powoduje znaczną poprawę po upływie 24-48 godzin.
Czas, po którym można odczuć poprawę po zażyciu antybiotyku Duomox, zależy od rodzaju infekcji, jej nasilenia i indywidualnej reakcji organizmu na lek. Niemniej jednak, w przypadku większości chorób bakteryjnych, powinno dojść do poprawy w ciągu kilku dni po rozpoczęciu leczenia.
Kiedyś lekarz wspomniał mi, że Duomox zaczyna działać niemal od razu po zażyciu, czyli w ciągu godziny lub dwóch. Natomiast farmaceuta dziś twierdził, że antybiotyk potrzebuje 2-3 dni, aby rozpocząć swoje właściwe działanie.
Jak to wygląda w rzeczywistości? Kiedy antybiotyk zaczyna faktycznie zwalczać bakterie?
Wydaje mi się, że na podstawie samej obserwacji można stwierdzić, że antybiotyk zaczyna działać w ciągu około 8 godzin. Przy najmniej tak było w moim przypadku.
Ostatnim razem, gdy stosowałam antybiotyk, zauważyłam, że zaczął działać dopiero po 2-3 dniach. To chyba standardowe, dlatego tak ważne jest, aby nie przerywać kuracji.