Stosując Klacid Uno, zaleca się unikanie spożywania alkoholu. Klarytromycyna, główny składnik Klacid Uno, jest antybiotykiem, który może oddziaływać z alkoholem, prowadząc do nasilenia potencjalnych skutków ubocznych leku, takich jak nudności, wymioty czy biegunka. Alkohol może również osłabiać system immunologiczny, co może opóźnić proces leczenia. Dodatkowo, jednoczesne przyjmowanie Klacid Uno i alkoholu może zwiększyć obciążenie wątroby, co może prowadzić do niepożądanych reakcji. Dlatego dla bezpieczeństwa i skuteczności leczenia, zaleca się powstrzymanie od spożywania alkoholu podczas kuracji Klacid Uno.
Jestem na 4 dniu antybiotyku na zapalenie zatok, w sobotę mamy urodziny u siostry i wiadomo… tort, kolacja, pewnie lampka wina. Nie chcę sobie zaszkodzić ani zepsuć leczenia. Jak to u Was wyglądało?
Brałam Klacid Uno w zeszłym roku na zapalenie oskrzeli i też trafiła mi się impreza w trakcie. Powiem Ci tak – oficjalnie nie ma jakiejś strasznej reakcji typu „wypijesz i padniesz”, jak przy niektórych antybiotykach. Ale… u mnie i tak było średnio.
Wzięłam jedną lampkę wina do kolacji. Niby nic wielkiego, ale już i tak miałam metaliczny smak w ustach po leku, lekkie nudności i trochę kręciło mi się w głowie. Po tym winie smak był jeszcze gorszy, żołądek się zbuntował i całą noc przewracałam się z boku na bok. Następnego dnia byłam bardziej rozbita niż przed.