Czy można pić alkohol przy leku Clatra?

Nie zaleca się picia alkoholu podczas stosowania leku Clatra. Spożycie alkoholu może nasilać działanie niepożądane, takie jak senność, a także wpływać na skuteczność leku.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/clatra/czy-mozna-pic-alkohol-przy-leku-clatra

Czy mogę napić się alkoholu, jeśli przyjmuję lek Clatra? Witam, rano przyjmuję Clatra 30mg, a wieczorem idę na wesele. Chciałbym napić się lampki wina albo szampana na toast. Czy to w ogóle jest bezpieczne?

Cześć! Miałem dokładnie tę samą sytuację – wesele bliskiego znajomego i Clatra 20 mg, którą biorę codziennie rano. Najpierw też się zastanawiałem, czy mogę w ogóle wypić coś alkoholowego, bo słyszałem różne opinie. Zacząłem więc szukać informacji i nawet skonsultowałem się z lekarzem. Powiedział mi, że bilastyna, substancja czynna Clatry, w standardowej dawce (20 mg), nie zwiększa senności wywołanej alkoholem, o ile spożyjesz go w umiarkowanych ilościach.

Na weselu zdecydowałem się na jeden kieliszek wina do obiadu i lampkę szampana na toast. Nic złego się nie działo – nie czułem większej senności ani żadnych niepokojących objawów. Lek wziąłem rano, jak zawsze, więc do wieczora zdążył się wchłonąć i działał już w tle. Oczywiście nie przesadzałem z ilością alkoholu – jeden kieliszek czy dwa to jeszcze w porządku, ale większa ilość mogłaby już wpłynąć na organizm nieprzewidywalnie.

Z moich doświadczeń wynika, że kluczowe jest zachowanie umiaru i słuchanie własnego organizmu. Każdy reaguje trochę inaczej, więc jeśli zauważysz u siebie zwiększoną senność po Clatrze nawet bez alkoholu, to raczej odpuściłbym picie.