Skudexa to lek, który składa się z dwóch substancji czynnych – dexketoprofenu i tramadolu hydrochloridu. Dawka oraz częstotliwość przyjmowania Skudexy zależy od indywidualnych czynników pacjenta, takich jak wiek, waga, stan zdrowia oraz wynikające z niego objawy. Dlatego też, przed rozpoczęciem stosowania Skudexy, zawsze należy skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą.
Mam od kilku dni silne bóle w dolnej części pleców i lekarz przepisał mi Skudexę. Zastanawiam się, jak często mogę ją brać w ciągu doby, żeby z jednej strony złagodzić ból, a z drugiej nie przesadzić z dawkowaniem i nie ryzykować jakichś poważniejszych skutków ubocznych? Czy ktoś z Was ma w tym temacie jakieś doświadczenia i mógłby podpowiedzieć, jak to wyglądało u niego
@Pipi U mnie wyglądało to tak, że przez jakiś czas brałem Skudexę po usunięciu ósemek, bo ból był naprawdę trudny do zniesienia. Z tego co kojarzę, starałem się brać ją dwa, maksymalnie trzy razy dziennie, mniej więcej w odstępach co 8 godzin, bo wtedy najlepiej łagodziła mi ból. Był to dla mnie okres dość trudny, bo z jednej strony chciałem jak najszybciej pozbyć się dyskomfortu, a z drugiej miałem obawy, że przesadzę i pojawią się jakieś niechciane efekty. Sam unikałem równoczesnego przyjmowania innych środków przeciwbólowych, bo bałem się kombinować, no i uważałem na to, żeby nie spożywać alkoholu, żeby nie dokładać sobie kłopotów. Ostatecznie, w moim przypadku te 2-3 dawki dziennie wystarczały, żeby normalnie funkcjonować i nie wykańczać się bólem, a nie zauważyłem, by coś poszło nie tak. Pamiętam, że pomogło mi też rozsądne rozłożenie tych dawek w czasie i niezmienianie tego harmonogramu zbyt pochopnie. Może Tobie również taki sposób zda egzamin?