Jak długo utrzymuje się Skudexa w organizmie?

Czas działania Skudexy, czyli połączenia dexketoprofenu i tramadolu hydrochloridu, może się różnić w zależności od wielu czynników, takich jak wiek, waga, stan zdrowia i metabolizm pacjenta.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/skudexa/jak-dlugo-utrzymuje-sie-skudexa-w-organizmie

Dorzucę coś od siebie, bo akurat mam Skudexę w domu — wrzucam zdjęcie opakowań, żeby było wiadomo, o jaki lek chodzi. U mnie była przepisana na mocny ból, kiedy zwykłe przeciwbólowe już praktycznie nie dawały rady. I faktycznie, jeśli chodzi o samo działanie przeciwbólowe, to jest mocna. Po tabletce ból wyraźnie puszczał i dało się jakoś funkcjonować, ale dla mnie to nie jest lek, który można traktować lekko.

Po przeczytaniu ulotki trochę inaczej na to patrzę, szczególnie przy prowadzeniu auta i alkoholu. Wcześniej człowiek myślał: „tabletka przeciwbólowa, to co najwyżej żołądek zaboli”, a tutaj jest tramadol, więc może być senność, zawroty głowy, zamulenie i gorsza koncentracja. U mnie po Skudexie było takie przytłumienie, nie od razu dramatyczne, ale czułem, że refleks i skupienie nie są takie jak normalnie. Dlatego po tym leku raczej nie wsiadam za kierownicę, nawet jeśli ból jest mniejszy.

Alkoholu też bym z tym nie łączył. Skoro w ulotce jest wyraźnie napisane, że może nasilać działanie leku i skutki uboczne, to nie ma sensu ryzykować. Tym bardziej że Skudexa sama w sobie potrafi dać po głowie. Moim zdaniem to lek typowo doraźny na mocny ból, a nie coś do brania „na wszelki wypadek” i normalnego funkcjonowania jak po zwykłym ibuprofenie.