Jak długo można stosować lek Dexilant?

W każdym przypadku, zawsze należy skonsultować się z lekarzem prowadzącym, który zna Twój stan zdrowia oraz historię chorób i jest w stanie udzielić odpowiednich zaleceń.

Ten temat jest powiązany ze źródłową dyskusją: https://medyk.online/lek/dexilant/jak-dlugo-mozna-stosowac-lek-dexilant

Hej wszystkim! Mam pytanie odnośnie leku Dexilant. Od kilku tygodni biorę go na refluks, który mnie męczy od miesięcy. Lek mi pomaga, ale zastanawiam się, jak długo można go stosować? Czy ktoś z Was brał ten lek przez dłuższy czas? Nie wiem, czy powinnam zacząć się martwić, czy raczej brać go tak długo, jak będzie trzeba. Każda rada będzie mile widziana!

Ja brałam Dexilant przez pół roku, bo miałam paskudny refluks, który mnie wykańczał – zgaga, pieczenie w przełyku, koszmar po prostu. Na początku lekarz przepisał mi go na 8 tygodni, ale po kontrolnej wizycie stwierdził, że mogę brać dłużej, żeby dobrze wyleczyć te nadżerki w przełyku. No i brałam, chociaż przyznam, że na początku trochę się bałam. Wiesz, słyszy się różne rzeczy o tych lekach na żołądek, że niby mogą zaszkodzić, jak się za długo bierze.

Powiem Ci tak: po tych kilku miesiącach refluks mi całkiem ustąpił, a życie wróciło do normy. Jednak miałam takie etapy, że czułam się trochę “dziwnie” – np. zaczęły mi się pojawiać bóle głowy i miałam problemy z zaparciami. Poszłam z tym do lekarza, a on powiedział, że to możliwe skutki uboczne, ale niegroźne i żeby po prostu się tym nie przejmować. Za to zaczęłam bardziej pilnować diety – odstawiłam kawę, tłuste żarcie i alkohol, no i to też dużo dało.

Mam znajomą, która brała Dexilant przez ponad rok, bo jej refluks nie chciał odpuścić, ale miała potem problemy z witaminą B12 i magnezem – to podobno dość częste przy takich lekach. Dlatego lepiej badać się co jakiś czas, jak planujesz brać go długo. Ona teraz raz na jakiś czas robi przerwę i próbuje utrzymać efekt dietą.