Po jakim czasie zaczyna działać Biofenac?

Biofenac to niesteroidowy lek przeciwzapalny (NLPZ) stosowany w celu zmniejszenia bólu, stanów zapalnych i gorączki. W przypadku Aceclofenacu, czas potrzebny na rozpoczęcie działania może się różnić w zależności od organizmu oraz indywidualnej sytuacji.

Ten temat jest powiązany ze źródłową dyskusją: https://medyk.online/lek/biofenac/po-jakim-czasie-zaczyna-dzialac-biofenac

Cześć wszystkim, mam pytanie o Biofenac. Wczoraj przepisał mi go lekarz na ból w stawie biodrowym, który dosłownie wykańcza mnie od tygodnia. Wzięłam tabletkę rano, ale szczerze mówiąc, nie poczułam od razu różnicy i trochę się martwię. Po jakim czasie ten lek zaczyna działać?

Miałam podobną sytuację kilka miesięcy temu, kiedy wzięłam Biofenac na ból kolana po kontuzji (prawdopodobnie to było coś z więzadłem, ale do dziś nie wiem na pewno). Powiem Ci, że na początku też byłam sceptyczna, bo wydawało mi się, że skoro to lek przeciwbólowy, to powinien działać od razu, prawda? Ale niestety to nie tak działa.

U mnie pierwsze efekty przyszły mniej więcej po godzinie. Był taki moment, kiedy nagle uświadomiłam sobie, że kolano boli mniej, choć nadal czułam lekki dyskomfort. Z tego co pamiętam, najlepszy efekt przyszedł dopiero po drugim dniu regularnego zażywania – dopiero wtedy mogłam normalnie chodzić bez grymaszenia przy każdym kroku.

Co ciekawe, moja siostra, która miała problemy z kręgosłupem, mówiła, że u niej Biofenac działał znacznie szybciej, bo już po pół godzinie czuła ulgę. Może to zależy od organizmu albo od rodzaju bólu? W każdym razie myślę, że kluczowa jest tutaj cierpliwość. Jeśli spodziewasz się natychmiastowego cudu, to możesz być trochę rozczarowana, ale ten lek naprawdę działa, tylko czasem trzeba dać mu chwilę.

A przy okazji – jeśli masz możliwość, to spróbuj po zażyciu leku trochę odpocząć i dać stawowi „chwilę spokoju”. Ja zrobiłam ten błąd, że od razu rzuciłam się do sprzątania mieszkania i wieczorem wszystko wróciło z podwójną siłą. Teraz wiem, że czasami ból ustępuje szybciej, jeśli damy sobie choć chwilę oddechu. Trzymaj się i daj znać, jak poszło! :blush: