Emanera może sporadycznie powodować bóle stawów, choć nie jest to częsty efekt uboczny.
Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/emanera/bol-stawow-po-emanera-co-zrobic
Emanera może sporadycznie powodować bóle stawów, choć nie jest to częsty efekt uboczny.
Hej wszystkim! Od kilku dni biorę Emanerę na zgagę i refluks, ale zauważyłam, że strasznie zaczęły mnie boleć stawy — najbardziej kolana i nadgarstki. Macie może podobne doświadczenia? Co robić? Zaczęłam się martwić, bo wcześniej nie miałam takich problemów i nie wiem, czy to wina leku, czy coś innego. Może ktoś się z tym kiedyś spotkał i poradzi, jak sobie pomóc?
W mnie było podobnie @Kamionka ! Jak zaczęłam brać Emanerę jakieś dwa miesiące temu, to po jakimś czasie też poczułam dziwne bóle w łokciach i kostkach. Na początku zwalałam winę na pogodę albo przepracowanie (bo ciągle latam w pracy i w domu mam sporo na głowie), ale jak bóle nie przechodziły, to zaczęłam szukać przyczyny. Moja siostra też kiedyś brała Emanerę i mówi, że miała podobne objawy, choć u niej to było krótkotrwałe — przeszło po kilku tygodniach.
Ja zrobiłam tak, że zaczęłam więcej ćwiczyć w domu takie lekkie rozciąganie, trochę się też ruszam na rowerze stacjonarnym, żeby stawy się nie „zastały” i zauważyłam lekką poprawę. Te bóle nie są może całkiem mocne, ale przeszkadzały mi przy codziennych obowiązkach (zwłaszcza przy wchodzeniu po schodach!). Moja znajoma mówi, że czasem przy lekach na żołądek można mieć jakieś uboczne efekty, bo organizm różnie reaguje na składniki.
A! I zauważyłam też, że kiedy wprowadzam bardziej lekkostrawną dietę (mniej smażonego, mniej tłuszczu), to mniej odczuwam te dolegliwości — nie wiem, czy to bezpośrednio związane, ale może warto spróbować.
W każdym razie głowa do góry, nie jesteś sama z tym problemem. Sama na początku się wystraszyłam, ale u mnie bóle zaczęły się już powoli uspokajać. Może to po prostu kwestia przyzwyczajenia organizmu do nowego leku. Daj znać, czy coś pomogło! Trzymam kciuki, żeby szybko przeszło.