CitraFleet i Fortrans to dwa różne środki przeczyszczające stosowane do oczyszczania jelit przed badaniami, takimi jak kolonoskopia, lub przed zabiegami chirurgicznymi. Wybór pomiędzy tymi dwoma lekami zależy od różnych czynników, takich jak preferencje pacjenta, skuteczność, smak i tolerancja.
Czeka mnie to w przyszłym tygodniu i muszę poprosić rodzinnego o receptę i nie wiem, na co. Napiszcie, co było dla was najłatwiejsze, plis. Zwłaszcza żeby nie rzygać.
Nieprawda, CitraFleet działa tak samo dobrze jak Fortrans, ale trzeba się ogarnąć i wypić odpowiednią ilość wody po jego zażyciu. Bez tego nie ma co liczyć na efekty.
To teraz lekarz ma przepisywać, co Ty sobie wyczytasz? Już sam nie może zaproponować swojego rozwiązania? Tak to ma wyglądać? On mówi XYZ, a Ty od razu: „Nie, panie doktorze, czytałam, że lepszy jest ABC, to ma być ABC!”.
Tak, właśnie tak to działa. Skuteczność większości tych preparatów jest podobna, a lekarz rodzinny wie o nich tyle samo, co pacjent – tyle, co przeczyta w ulotce. Więc jasne, że mogę poprosić o konkretny preparat, choćby dlatego, że koleżanki z internetu mówiły, że XYZ jest mniej obrzydliwy niż ABC. Lekarz przecież nie próbował ich wszystkich i prawdopodobnie nawet nie wie, ile tego trzeba wypić. A dla mnie to kluczowa sprawa, bo dużej ilości tego świństwa po prostu nie dam rady przełknąć.
Fortrans vs Citrafleet. Stosowałem oba specyfiki, jednakże uważam że w Fortrans jest lepszy. Za każdym razem, podczas przygotowania do zabiegu, byłem bardzo a szczegółowy i robiłem to zgodnie z i instrukcją.
Jako że jest to badanie bardzo nieprzyjemne tak dla pacjenta, jak i medyków starałem się jak najbardziej, choćby stosując dłuższy post( prawie trzy dni) i ścisłą dietę , a dzisiaj po kolonoskopii w opisie słabe przygotowanie do badania😡. Przy stosowaniu Fortransu było dużo lepiej i lekarz nie miał uwag, także następnym razem jego wybiorę. Dużo zdrowia dla Was💪
Stosowałem obydwa Citrafleet ławiej wypić nie odrzuca tak jak fortrans poza tym nie jest tak dużo do wypicia ale moim zdaniem, jelita są lepiej wyczyszczone po fortransie moglem to porównać gdyż przy obu przypadkach miałam kolonoskopię na zywo wiec mozna było to ocenić. Rada na zniesienie fortransu to pić małymi porcjami i po wypicu łyku possac landrynkę aby zniwelować ten beznadziejny smak
Pozdrawiam i zycze duzo zdrowia,