Jaki stolec po Fortransie?

Fortrans to środek przeczyszczający stosowany do oczyszczania jelit przed badaniami diagnostycznymi, takimi jak kolonoskopia, lub przed zabiegami chirurgicznymi. Jego głównym celem jest opróżnienie jelit z ich zawartości. Poniżej omówione zostały charakterystyczne zmiany w stolcu po zastosowaniu Fortransu:

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/fortrans/jaki-stolec-po-fortransie

Cześć! Mam przepisany Fortrans w ramach przygotowania do kolonoskopii i zastanawiam się, jak wygląda stolec po tym preparacie? Czy jest to stopniowe przejście od normalnej kupy do wodnistej, czy od razu wszystko leci? Ile czasu zajmuje, zanim organizm zacznie się całkowicie opróżniać? Byłabym wdzięczna za wszelkie szczegóły, bo nie wiem, czego się spodziewać.

U mnie wypróżnienia po Fortransie zaczęły się mniej więcej po godzinie od wypicia pierwszej szklanki, ale to zależy od organizmu – niektórzy zaczynają nawet po dwóch godzinach. Na początku stolec był w miarę normalny, choć od razu luźniejszy niż zwykle. Po kolejnych dawkach zaczęły pojawiać się bardziej wodniste wypróżnienia, a pod koniec to już była praktycznie czysta, żółtawa woda.

Jeśli chodzi o sam proces, to początkowo czułem lekkie parcie na jelita, a później było to dość gwałtowne – trzeba być blisko łazienki, bo odstępy między kolejnymi wypróżnieniami mogą być krótkie. Pod koniec miałem wrażenie, że już nic więcej ze mnie nie może wyjść, ale organizm wciąż się oczyszczał i każda dawka Fortransu robiła swoje.

Wygląd stolca zmienia się stopniowo – najpierw są resztki jedzenia, potem bardziej płynna masa, aż w końcu tylko woda. To normalne i właśnie o taki efekt chodzi w przygotowaniu do kolonoskopii. Przy ostatnich wypróżnieniach miałem wrażenie, że wszystko w środku jest już „przepłukane” – woda była prawie przezroczysta, co według lekarza oznacza, że jelita są dobrze oczyszczone.

Kilka osób, z którymi rozmawiałem, wspominało, że mogą wystąpić lekkie podrażnienia skóry wokół odbytu, bo wypróżnienia są częste i wodniste. Polecam używać chusteczek nawilżanych lub kremu ochronnego, żeby uniknąć dyskomfortu. Proces jest męczący, ale widok przejrzystej wody na koniec to znak, że jesteś gotowa na badanie. Powodzenia, dasz radę!

1 polubienie