Nie można jednoznacznie stwierdzić, który lek jest lepszy – Duomox czy Amotaks, ponieważ oba leki zawierają ten sam składnik czynny – amoksycylinę. Działają one w podobny sposób, zwalczając bakterie w organizmie i są stosowane w leczeniu wielu rodzajów infekcji bakteryjnych.
Mam pytanko, bo lekarz przepisał mi antybiotyk na zapalenie gardła i powiedział, że mogę sobie wybrać między Duomoxem a Amotaksem, bo to niby to samo. Ale ja zawsze lubię dopytać, zanim coś wezmę. Może ktoś z was miał doświadczenie z jednym albo drugim? Czy są jakieś różnice, czy któryś lepiej działa albo mniej obciąża żołądek? Może ktoś miał po którymś skutki uboczne?
Wzięłam Duomox, bo akurat taki lekarz mi przepisał na recepcie. Zadziałał fajnie, szybko mi przeszło, ale po dwóch dniach zaczęłam czuć lekki dyskomfort w żołądku. Nie wiem, czy to była wina samego antybiotyku, czy tego, że wtedy jadłam ciągle chleb z masłem – bo nic innego mi nie smakowało…
Później mój mąż miał przepisany Amotaks na zapalenie oskrzeli. Nie narzekał, ale on to ma żelazny żołądek i mógłby chyba nawet gwoździe jeść. W każdym razie wyleczył się szybko, więc wydaje mi się, że naprawdę oba leki działają podobnie. Jego Amotaks był w wersji Dis, czyli rozpuszczalnej, więc łatwiej było mu go przyjmować – rozpuścił w wodzie i wypił jak sok.
Moja sąsiadka – babka, co wiecznie coś leczy i „wszystko wie” – twierdzi, że Duomox jest “mocniejszy”. Ale myślę, że to bardziej jej przekonanie, a nie fakt. Chyba bardziej ufa tej nazwie, bo kojarzy się jej z „duo”, jakby „dwa razy lepszy” .
Powiem Ci tak: jeśli masz delikatny żołądek, to może warto dopytać lekarza, czy można przepisać ten Amotaks Dis, bo jego forma jest łatwiejsza w użyciu i mniej obciąża układ trawienny. Ale tak naprawdę, jeśli lekarz przepisał konkretny lek, to apteka da Ci dokładnie ten z recepty lub zaproponuje zamiennik (o ile nie ma adnotacji „nie zamieniać”). W każdym razie, nieważne, który wybierzesz, bierz zgodnie z dawkowaniem i pamiętaj o probiotykach. Ja ostatnio zaczęłam pić kefir przy antybiotykach i naprawdę – działa jak złoto!