Augmentin i Amotaks to dwa antybiotyki stosowane w leczeniu różnych infekcji bakteryjnych. Porównanie tych dwóch leków można opisać w następujący sposób:
Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/augmentin/co-lepsze-augmentin-czy-amotaks
Augmentin i Amotaks to dwa antybiotyki stosowane w leczeniu różnych infekcji bakteryjnych. Porównanie tych dwóch leków można opisać w następujący sposób:
Ja miałam okazję brać i Amotaks, i Augmentin, dlatego wrzucam zdjęcie dla porównania. U mnie Amotaks był „lżejszy” dla żołądka — brałam go przy prostszej infekcji i nie miałam większych problemów poza lekkim osłabieniem. Augmentin z kolei dostałam przy mocniejszym zakażeniu i faktycznie miałam wrażenie, że działa szerzej, ale też gorzej go tolerowałam, bo szybciej pojawiły się sensacje jelitowe i większe zmęczenie.
Różnica między nimi jest dość istotna: Amotaks to sama amoksycylina, a Augmentin to amoksycylina z kwasem klawulanowym. Ten dodatek w Augmentinie ma znaczenie, bo pomaga wtedy, gdy bakterie mogą być mniej wrażliwe na samą amoksycylinę. Dlatego Augmentin często kojarzy się jako „mocniejszy”, ale moim zdaniem lepiej powiedzieć, że jest szerszy w działaniu, a nie zawsze automatycznie lepszy.
Z mojego doświadczenia: jeśli infekcja jest typowa i bakteria reaguje na amoksycylinę, Amotaks może spokojnie wystarczyć i bywa łatwiejszy do zniesienia. Natomiast przy zatokach, zębach, uchu albo bardziej uporczywych infekcjach lekarze częściej wybierają Augmentin, bo ma ten kwas klawulanowy. U mnie właśnie Augmentin mocniej „ruszył” infekcję, ale jednocześnie bardziej odbił się na brzuchu, więc probiotyk i lekkie jedzenie były praktycznie konieczne.