Czy Amotaks to penicylina?

Tak, Amotaks to antybiotyk z grupy penicylin, a dokładniej amoksycylina – półsyntetyczna pochodna penicyliny, która hamuje syntezę ściany komórkowej bakterii.

Ten temat jest powiązany ze źródłową dyskusją: https://medyk.online/lek/amotaks/czy-amotaks-to-penicylina

Cześć wszystkim! Mam szybkie pytanie – czy Amotaks to penicylina? Dostałam go na zapalenie gardła, ale szczerze mówiąc, nie jestem pewna, co to za lek. Czy to coś silnego? Boję się trochę skutków ubocznych, bo mam dość wrażliwy żołądek. Ktoś coś wie na ten temat? Dzięki z góry! :blush:

Hej @gerberek ! Tak, Amotaks to antybiotyk z grupy penicylin, dokładniej amoksycylina. To taka “ulepszona” wersja penicyliny, która działa szerzej na różne bakterie. Mówiąc po ludzku, świetnie sprawdza się przy infekcjach gardła, zatok, zębów, a nawet pęcherza.

Brałam Amotaks już kilka razy, bo co roku łapię jakieś paskudztwo na gardło. Działa bardzo szybko, ale faktycznie może trochę męczyć żołądek. U mnie na przykład wystarczyło, że jadłam coś porządnego przed tabletką i popijałam dużą ilością wody – wtedy wszystko było okej. Jeśli Twój żołądek jest wrażliwy, to możesz do tego dorzucić probiotyk, żeby flora bakteryjna się nie buntowała. Apteka ma tego pełno, a ja osobiście biorę te najtańsze, bo różnicy w działaniu nie widzę.

Aha, jedna rzecz – jeśli kiedykolwiek miałaś jakieś uczulenie na penicyliny, to lepiej się upewnij, że Amotaks Cię nie uczuli. Mój kuzyn kiedyś dostał wysypki na całym ciele, bo nie wiedział, że jest uczulony. Lepiej dmuchać na zimne!

Także spokojnie, to nie jest jakiś “hardkorowy” antybiotyk, ale działa bardzo dobrze, jak się bierze zgodnie z zaleceniami. No i pamiętaj, żeby dokończyć całą kurację, nawet jak poczujesz się lepiej – bakterie tylko na to czekają, żeby zrobić powrót! Zdrowiej szybko! :blush: