Próbowałem obu leków i mogę powiedzieć, że każdy ma swoje zalety i wady, a wybór zależy od Twojego stylu życia i oczekiwań. Poniżej kilka kluczowych informacji, które mogą Ci pomóc zdecydować, co lepiej się sprawdzi.
Tadalafil
- Zaczyna działać po około godzinie, szybciej na pusty żołądek, wolniej, jeśli coś zjesz.
- Działa nawet do 36 godzin, co jest super, jeśli chcesz mieć więcej swobody i nie planować wszystkiego co do minuty.
- Standardowa dawka to 10 mg, ale można ją zwiększyć do 20 mg, jeśli efekty są za słabe. Dawkowanie 2,5–5 mg to opcja codzienna dla osób, które potrzebują regularnego wsparcia.
- Skutki uboczne: podobne jak przy innych lekach tego typu, np. ból głowy, zaczerwienienie twarzy.
Sildenafil
- Zaczyna działać w ciągu 30–60 minut, więc trzeba go zażyć z odpowiednim wyprzedzeniem.
- Działa przez około 4 godziny – świetny, jeśli masz zaplanowany wieczór i dokładnie wiesz, kiedy będzie potrzebny.
- Standardowa dawka to 50 mg, ale można ją zmniejszyć do 25 mg (przy skutkach ubocznych) lub zwiększyć do 100 mg, jeśli efekt jest za słaby.
- Skutki uboczne: podobne do tadalafilu, np. ból głowy czy chwilowe zaburzenia widzenia.
Tadalafil był idealny na weekendy lub gdy chciałem większej swobody – działał długo i nie musiałem się martwić, że coś przegapię. Sildenafil natomiast lepiej sprawdzał się w sytuacjach, gdy wszystko było zaplanowane, np. wieczorna randka czy romantyczna kolacja.
Oba leki są skuteczne, ale działają trochę inaczej. Tadalafil daje więcej spontaniczności, a sildenafil jest bardziej “precyzyjny”. Ostatecznie, reakcja na leki jest indywidualna i musisz przetestować, co działa najlepiej w Twoim przypadku. Dla mnie wybór zależy od okazji – dlatego czasem stosuję jeden, a czasem drugi. ![]()