Czy Berodual to lek sterydowy?

Nie, Berodual nie jest lekiem sterydowym. Jest to preparat rozszerzający oskrzela, zawierający bromek ipratropiowy i fenoterol.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/berodual/czy-berodual-to-lek-sterydowy

Zaczynam dopiero używać Berodualu i nie do końca ogarniam, jak to działa. Czy to jest lek sterydowy? Słyszałam różne opinie i nie wiem, czy mam się czymś martwić. Kiedyś brałam sterydy wziewne i miałam po nich straszne problemy z gardłem

Też miałam wcześniej do czynienia ze sterydami wziewnymi i, szczerze mówiąc, byłam trochę przestraszona. Gardło piekące, chrypka – klasyka. Zaczęłam więc googlować, sprawdzać ulotkę, no i okazało się, że Berodual to nie steryd. Uff, ulga!

Z tego, co wiem (i jak to działa u mnie), Berodual to taki szybki pomocnik – nie leczy stanu zapalnego, ale otwiera oskrzela, żeby łatwiej było oddychać. Pamiętam jedną noc, kiedy po mocnym kaszlu nie mogłam złapać oddechu – dwa wdechy Berodualu i czułam, jakby moje płuca nagle dostały więcej miejsca na powietrze. Serio, efekt jest szybki, ale to raczej „pogotowie ratunkowe” niż coś, co działa na dłuższą metę.

Jeśli chodzi o skutki uboczne, to u mnie było okej, choć na początku trochę czułam lekkie drżenie rąk. Ale nie było mowy o tych problemach, które miałam po sterydach. Więc jeśli boisz się, że Berodual to steryd i będziesz miała te same nieprzyjemności co kiedyś, to raczej możesz spać spokojnie. :blush: