Na jaki kaszel jest Berodual?

Berodual to lek stosowany w leczeniu objawów chorób układu oddechowego, takich jak astma oskrzelowa i przewlekła obturacyjna choroba płuc (POChP), które mogą prowadzić do skurczu mięśni oskrzeli i trudności z oddychaniem.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/berodual/na-jaki-kaszel-jest-berodual

Cześć wszystkim! Mam pytanie do rodziców, którzy stosowali Berodual u swoich dzieci.

Moje dziecko (1 rok i 7 miesięcy) w drugi dzień świąt miało gorączkę do 40°C, która ustąpiła po trzech dniach, ale pojawił się mokry kaszel i duży katar. Ma przerośnięty trzeci migdał, a teraz utrzymuje się temperatura około 37°C, nie chce jeść i zdarzyły się wymioty wywołane kaszlem.

Wczoraj lekarz, po osłuchaniu, powiedział, że płuca i oskrzela są czyste, ale na tylnej ścianie gardła są widoczne pęcherzyki pozostałe po infekcji. Na bardzo uciążliwy kaszel zalecił inhalacje z Berodualem.

Z tego, co czytam, Berodual stosuje się w astmie, a jego skutki uboczne wydają się dość poważne. Zastanawiam się, czy ten lek może bardziej zaszkodzić niż pomóc.

Czy ktoś z was podawał Berodual swoim dzieciom? Jakie były wasze doświadczenia? Czy faktycznie pomógł na kaszel?

Osobiście zdecydowanie wolę Berodual niż Diphergan. Moja córka, która ma astmę, brała go regularnie razem z Pulmicortem. Cały grudzień była chora, a w nocy męczył ją uporczywy kaszel. Byłem zaskoczony, gdy lekarz zalecił tym razem sam Berodual, 2 razy dziennie, zgodnie z dawką dostosowaną do jej wagi, a także w razie potrzeby w nocy. U nas lek działał skutecznie i nie zauważyłem żadnych skutków ubocznych.

Jest jednak coś, na co warto zwrócić uwagę – po każdej inhalacji konieczne jest zadbanie o higienę jamy ustnej. U tak małego dziecka wypłukanie ust wodą nie wchodzi w grę, dlatego możesz użyć szczoteczki albo jałowej gazy zwilżonej wodą. To bardzo ważne, ponieważ resztki leku mogą sprzyjać namnażaniu bakterii lub prowadzić do zakażenia grzybicznego. Jeśli zadbasz o to po każdej inhalacji, wszystko powinno być w porządku.