Jak oceniacie efekty stosowania Berodualu i czy doświadczyliście jakichś skutków ubocznych? Wasze opinie mogą okazać się cennym wsparciem dla osób zmagających się z problemami oddechowymi, takimi jak astma lub POChP, które rozważają stosowanie tego leku – każda historia ma znaczenie!
Nie jestem osobą, którą łatwo zaskoczyć, zwłaszcza jeśli chodzi o leki. Przez lata borykałem się z astmą oskrzelową, stosując różne leki i inhalatory, niektóre skuteczniejsze, inne mniej. Ale kiedy mój lekarz zasugerował mi Berodual, byłem sceptycznie nastawiony. Myślałem, że to będzie kolejny lek, który obiecuje wiele, a daje niewiele. Ale ku mojemu zaskoczeniu, Berodual okazał się być skutecznym lekiem. W ciągu kilku minut od użycia inhalatora, czuję ulgę i mogę oddychać normalnie. Wcześniej, zwłaszcza podczas intensywnych zajęć na uczelni, miewałem napady duszności, które były bardzo niepokojące. Teraz jestem w stanie prowadzić normalne życie. Jedyne, co mnie nieco denerwuje, to suchość w ustach po użyciu inhalatora, ale jest to mała cena za zdolność do swobodnego oddychania.
Mój syn dostaje Berodual głównie podczas infekcji, kiedy pojawiają się świsty, napadowy kaszel i cięższe oddychanie. Zazwyczaj stosujemy go przez kilka dni, a gdy oskrzela się uspokajają, zostaje już sam lek przeciwzapalny. U nas Berodual dobrze się sprawdza, ale nie podaję go na każdy kaszel, bo przy zwykłym mokrym kaszlu bez duszności nie widzę większej różnicy. Po inhalacji syn bywa trochę pobudzony i czasem mówi, że szybciej bije mu serce, ale objawy szybko mijają.
Mam mieszane doświadczenia z Berodualem. Przez dłuższy czas był podawany mojemu dziecku na przewlekły kaszel, mimo że osłuchowo wszystko było czyste, i szczerze mówiąc nie widziałam poprawy. Dopiero później rozszerzono diagnostykę i wyszło, że głównym problemem była alergia. Teraz Berodual stosujemy tylko wtedy, gdy rzeczywiście pojawia się skurcz oskrzeli, świsty albo duszący kaszel. W takich sytuacjach pomaga, ale przy samym kaszlu bez obturacji u nas nie robił praktycznie nic.
U mnie Berodual działa naprawdę szybko, kiedy zaczyna mnie łapać skurcz oskrzeli i mam wrażenie, że nie mogę zrobić pełnego wydechu. Po inhalacji zwykle już po kilku minutach oddycha mi się wyraźnie swobodniej, a kaszel przestaje być taki duszący i męczący.
Wrzucam zdjęcie opakowania i buteleczki, bo może komuś łatwiej będzie rozpoznać, o który dokładnie Berodual chodzi. U mnie sprawdza się dobrze, ale czasami po inhalacji mocno przyspiesza mi tętno i zaczynają trząść się ręce. Zdarza mi się też czuć lekkie rozdrażnienie. Dlatego nie stosuję go bez potrzeby, tylko wtedy, kiedy rzeczywiście czuję, że oskrzela się zaciskają i coraz trudniej mi oddychać.
U nas przy zaostrzeniu Flixotide zostaje bez zmian, a dodatkowo włączamy Berodual. Nebbud mieliśmy dokładany tylko przy mocniejszym kaszlu i wtedy dostawaliśmy dokładną rozpiskę, bo Flixotide i Nebbud to jednak oba leki sterydowe. Berodual podajemy najpierw, żeby rozszerzyć oskrzela, a później pozostałe inhalacje. Też kiedyś dostałam od dwóch lekarzy zupełnie różne zalecenia, więc teraz zawsze proszę o rozpisanie na kartce, co podawać rano, w południe i wieczorem.
My akurat na czas Nebbudu odstawiamy Flixotide, ale tylko dlatego, że taki mamy ustalony schemat od alergologa. Przy infekcji wchodzi Berodual, po nim Nebbud, a po poprawie wracamy do codziennego Flixotide. Wcześniej inny lekarz mówił, żeby niczego nie odstawiać, więc też byłam kompletnie skołowana. Zrozumiałam z tego tyle, że Berodual ma inne działanie, bo rozszerza oskrzela, natomiast Flixotide i Nebbud działają przeciwzapalnie i dlatego ich łączenie albo zamiana zależą od dawki oraz planu leczenia.
U nas przerabialiśmy oba warianty. Kiedy córka miała lekkie zaostrzenie, zostawało Flixotide i dokładaliśmy tylko Berodual. Przy mocniejszym kaszlu ze świstami pulmonolog czasowo zamieniał Flixotide na Nebbud i też dołączał Berodual. Dlatego nie wierzę już w jedną zasadę typu „zawsze odstawić” albo „nigdy nie odstawiać”. Najważniejsze, żeby wiedzieć, czy Nebbud ma zastąpić stały steryd, czy być dodatkową dawką, bo z samej nazwy leków tego się nie da wywnioskować.